家用NAS/Server/Homelab集中討論區(5)

796 回覆
18 Like 2 Dislike
https://www.mi-d.cn/1897

眾籌野,唔知係咪智商稅
白色係咪wireguard 個 interface
第一個個上面個個我有整
但最尾個個我直連lan
同埋其實個software flow offloading 同hardware 使唔使開
睇Spec係幾正, 但Standby 30W有啲高
Peak去到100幾W, 用DC-ATX都唔容易。

其實想駁IO用返啲 7600T之類仲慳電少少,又唔駛外接GPU
如果有IPMI輕量VGA又好啲,起碼唔駛插開機卡,但呢塊嘢目標似乎係最低成本所以唔加。
功耗真係幾高,所以有諗過買n100果類算
不過pcie 多,多啲玩法

聲稱可以無顯示卡開機,所以買左張卡裝完PVE就抆,¥22

仲未通電試爭啲storage未到
我之前都有睇呢塊呀
有d危佢一開始出個時連SSD都唔係support到曬
你一係入佢地群組觀望下
仲有冇人會淘洋垃圾 e.g. xeon/epyc?
https://openwrt.org/toh/gl.inet/gl-mt6000
可以睇返份doc
Hardware flow offloading 你如果 1。用佢做routing 2。唔開SQM(即QOS)既話就可以開
佢仲有個WED 都係用routing先需要開
我諗住當AP用 所以兩個都唔洗開

https://forum.openwrt.org/t/gl-inet-flint-2-gl-mt6000-discussions/173524
有問題我都係呢到問
最近都係 xeon 1521 穩定既話 應該一直用就算
我呢邊因為條線得500M 開唔開又冇分別, 先冇開
一直想砌部主機做晒所有野:
gaming/vm/host game ser/影音娛樂/NAS/文書

但仲未決定到用 家用cpu, e.g. 7950x/14900k or server cpu(洋垃圾)
建議分開, 一部過搵自己笨, 除非d 野得你一個人用
明白ching
聽講過all in one 又叫all in boom,一機瓜全部瓜
分返開frontend/backend 就ok,
gaming/vm/host game ser/影音娛樂/NAS/文書

紅色都係用返另一部desktop/mini PC 好。
其他一部過冇問題。
7950X幾好,又用到ECC RAM,啱先幫個lab砌左部measurement機,用Proxmox,內置WAN同LAN兩部router,一隻LXC NAS,三部VM Windows 11俾三個user(包括我)同時做實驗用。
而家兼容性都好似好流,得幾款測試過,好在都叫有大牌WD
樂觀睇on board m2得pcie2x2想快都唔用佢
其他pcie轉m2好似兼容好啲
如果要咁多PCI-e
一般人用途我諗都係得兩個

一個係高速Ethernet, 例如10G or above, 25/40Gbps card之類。
一個係HBA Card拖一堆SATA/SAS硬碟,但近年應該衰退得好勁。
岩岩到手我試下setup LXC同Wireguard先
ds918+, 有原廠加ram同原廠 m.2 ssd 做cache
8TBx4 就黎用完想加位應該點做好
原本打算買過哂又好似好浪費
明白ching
VM做Terminal OK
用嚟打機做呢啲咁IO sensitive嘅嘢,性能損失大仲要問題多。
其實VM打機唔係唔得我自己部枱機(AMD 5900X)就係Fedora Linux行Windows 10 VM打機 接近原生performance+無明顯latency 但要tune先有咁既效果
要passthrough隻GPU入個VM到 我pass埋SSD 所以IO都冇問題 (其實唔pass都可以有快IO)
不過上面咁樣一體機就可能麻煩少少比我都會server同desktop分開
6,7年前做過一樣嘅嘢,但當時冇乜點 tune過,latency有啲明顯,而家點唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞