家用NAS/Server/Homelab集中討論區(5)

810 回覆
18 Like 2 Dislike
我上網搵過下都係類似呢啲價錢
5舊水左右
但係差唔多價錢嘅話人哋個spec吸引好多
不如買部N100
我真系有諗過
買Pi 除左真係有proj 要用到pi gpio, 又或者所謂要慳電, 或者屎忽痕,得塊野吊吊fing 又要買個case, 否則單純行下server , docker, 買部 n100 之類 仲爽仲實際. 又可以有4 個 甚至6個 2.5G lan, 行個proxmox 玩乜都得。

(利申: 屎忽痕買左塊pi5 8G)
價錢一路上
一係去新高登執D二手mini pcLenovo thinkcentre M系列之類
我上次去 有D鋪頭係成排疊係到
216+ 加ram 就夠完docker
我自己都有個adguad 係部216+ii 到
我唔想再搞佢
有2.5gbe port?
唔知喎個時去 佢都係標cpu/ram 冇標網卡
可以咁玩既
https://www.reddit.com/r/Proxmox/comments/10dp9f2/thinkcentre_m910q_i7_upgrade_to_25gbe_thought_i/

但要2.5gbe 不如好似上面巴打咁講去淘寶買部軟路由/mini pc算
我見有d套餐包16gb ram同256gn storage賣1200人仔
不過rpi 夠玩docker 啦
最重要都係夠ram 就得 貪佢夠細唔會嘈
x86 嘅話有風扇夜晚會嘈
買部 fanless 呢 d 天氣摸上去只係微暖.
夏天間房焗到3十幾度先至會覺得熱, 加隻 usb 12" 風扇吹住基本上無聲咁濟. 足夠吹到部野凍冰冰.
果 d 二手機一 d 都唔平 ..
*12 cm
去ebay 睇啦
1200 人仔應該好舊,留意返如果要跑 win11 最少要8代u

我都喺新高登執咗部 mini pc,8代i5,價錢都要2 字頭,算係幾抵玩,裝咗promox,無投訴

網咭我用1G 夠,冇特別升去2.5G
N100黎淨機700蚊人仔買到
咁唔同 target嘅,一個正宗檯機 CPU,另一個係 notebook CPU

效能同慳電睇你點取捨啫
btw想問你部機咩spec?幾時買的?
https://mariushosting.com/synology-how-to-benchmark-your-disks/

網速既話我係自己build左個static ipref3 掉上去部NAS到 再SSH入去行
你識Docker既話用呢個都得
https://github.com/librespeed/speedtest/blob/master/doc_docker.md
(host port唔好用80 例如可以改做12345:80)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞