家用NAS/Server/Homelab集中討論區(5)

802 回覆
18 Like 2 Dislike
明白

清死貨了
清死貨仲要限量
我覺得佢唔係限量 應該真係得返咁多部
買到先講, 更何況根本買唔落手
有無2bay nas 推介
定自己砌好
去執DS220+死貨
冇要求上面死貨最平嗰幾隻都ok
整新機係咪即係翻新機?
好似係咁要睇路
第一次聽呢個term
https://www.google.com/search?q=%E6%95%B4%E6%96%B0%E6%A9%9F

睇 search result 好似係台灣用語,可能因為 synology 係台灣牌子

整新機=翻新機=整修品

又學到新嘢
半old news 存檔死清光

天ノ弱
backup的重要性
衣家通咗天,應該有fans可以幫佢搵到forensic級數嘅recovery service去搞掂嘅

其實creatives界別損失data都幾常見,獨立創作人好多都無IT認知,可以做咗好多年都從來無正視過data strategy
去到今時今日已經好難以無知做藉口
身邊已經慣左一堆電子産品,乜電子嘢都可以壞,點解會覺得隻 harddisk係例外
因為好多人真係raid=backup

佢隨時死咗一隻碟自己唔知繼續用
我見佢都搵左人救 但救唔到
係,嗰張label寫Logitec係日本本地IT公司有做開recovery,不過都仲係民間級
隻HDD enclosure無物理性毀滅,入面堆platter應該最多只係俾針隊花幾條痕,實有方法起碼拎番一部份data,事在人為/資源姐
想問吓有冇巴打淨係買類似NanoPi嘅嘢嚟行Docker?
我想玩吓Adguard / home-bridge 入門野
本身有個DS216+ 但係太廢唔想裝喺入邊
呢d SBC用ARM CPU (ARM都有幾款 你要自己查
你要check下你想行既software有冇對應既ARM version 除此以外我覺得冇咩問題
raspberry pi 5 4gb都係$525 可以睇下
上面有巴打係其他網搵到更平version
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞