家用NAS/Server/Homelab集中討論區(5)

810 回覆
18 Like 2 Dislike
大陸wireguard咁多限制原來都係聽個同事講咁整我先走去整,姐係唔好用witeguard用上面既v2ray會好啲?
好抵 4bay enclosure 都1000
我覺得係條水喉(bandwidth)太細應該唔關wireguard事
用v2ray/xray係令GFW睇唔出你翻牆姐(Wireguard流量好易認) 但用咩都好 你條水喉應該都係一樣大細
好奇怪我得一個Router, 但話我我有多於一個, 已經reset過隻Router同update晒NAS同router latest firmware.
Very simple setup: Netvigator box -> Asus AX53U (NAS connected via LAN)

你意思係我大陸上網唔夠快?因為我試過比錢買vpn都有170mb/s, 但用自己個wireguard得4mb
去呢到睇下自己IP係咩
https://www.whatismyip.com/

再去router睇WAN IP係咩 兩者唔一樣既話 可能你隻modem行緊router mode (上面有巴打提過) 所以隻NAS咁講
我鳩估:你用比錢既VPN 同 你屋企既Wireguard 行既係兩條路(網絡上)
我指既bandwidth唔夠 係大陸到你屋企個條路唔夠大

要試既話 試下port forward NAS(或者你識既話 係raspberry pi到行iperf3都得) 然後唔經VPN直接去NAS到下載大file (or 行iperf3)睇下速度 試完再停port forward

如果速度同vpn差唔多 咁你冇辦法 條水喉就係咁大
但如果係快好多既話 咁可能真係要用v2ray之類既工具
上網google左下 真係可能限UDP速真係長知識
https://icloudnative.io/posts/wireguard-over-tcp-using-phantun/
但可以照試我講個方法既 試完唔得再搞其他
checked, 個WAN IP係一樣

text-generation-webui
└── models
└── llama-2-13b-chat.Q4_K_M.gguf
如果係咁既話 你直接係router到port forward就得
唔洗開upnp
UPnP 唔安全,建議唔好開
用site to site VPN
你有大把野要research,同埋隻NAS以外有大把其他野都係要考慮
嗰隻FTP client嚟架喎
你要Windows Explorer直mount姐係要行SMC/CIFS share
最直接就係令到兩個office個LAN用一個方法令佢地各自以為大家響同一個LAN
所以一開始我咪講site to site VPN
而且最好用例如OpenVPN行TAP mode,姐係連個subnet都係同一個,同一段IP pool

你地幾多人頭,file係咩性質大細,同埋無IT狗?
你如果係自己一個仲要衣家開始先reserach,大炒機會好大
我講緊個site to site VPN係可以昆到兩面LAN內所有device都以後大家地理上係同一個LAN呀
我本身心諗你NAS外應該仲有大把其他野都要溝通到,好似printer之類
如果只係隻NAS照擺main office而放出街俾site用,咁site嗰面嗰少數人可以用其他方法例如就咁開VPN client連去你LAN內某VPN server,咁樣就唔需要搞site to site咁大鑊

50人絕對係應該要搵專人去跟嘅水平,起碼out source俾contractor
唔該大佬
我試左以下改變,都係一樣

唔係你原本想做咩先?
想放service出街既話 放到port 公海又掂到既話 就已經完成左
冇必要理佢講咩野
因為之前個Netgear router同一個NAS用,無出呢個error msg
轉左個Asus router就有,驚佢會唔會功能問題 (暫時未有)
等我keep住呢個setup用一排再觀察下先,thank you
如果部NAS淨係自己用 不如用tailscale啦
https://tailscale.com/kb/1131/synology
直接放5001遲早中伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞