家用NAS/Server/Homelab集中討論區(5)

802 回覆
18 Like 2 Dislike
似係國家級攻擊精彩
有6T野要backup,想問下大家做backup係唔係買隻3.5加盒直插
Tan 係馬來西亞/新加坡人嘅姓 (即係我地嘅 陳 Chan,而喺强国應該會係 Chen)

Cheong 都唔係强国 valid 嘅拼音
TrueNAS CORE 13 is the end of the FreeBSD version

https://www.theregister.com/2024/03/18/truenas_abandons_freebsd/

而家先睇到
我家用係咁。
寫左隻script自動化個過程(auto mount—> look for new files/changes —> copy —> unmount)

重點我覺得係個backup要offline,唔好長插。
可以的話backup harddisk 放埋入防潮箱。
唔會長插PC/NAS,收納長插3.5盒ok定再買盒裝
長放3.5 inch external enclosure冇問題,不過都建議放返乾燥少少嘅地方。細膠箱放幾包防潮濟都ok。
我以前喺加拿大,夠乾,啲電子嘢真係十年都冇壞。(不過乾得濟又要小心靜電)
香港濕度高,啲電路幾易氧化發黑。你如果就咁放埋一邊長期唔用,可能會受潮壞左都唔知。
有咩影響? 我係得opnsense用freebsd 底
淨係truenas開始唔用freebsd姐

但佢地好似係freebsd contributor
而家唔做 以後freebsd會少d patch掛
想問下你地係點樣monitor住server用緊幾多power
搵下home assistant支持既 又有用電測量既拖板/插頭 (smart plug?)
香港應該難搵 去淘或amazon睇下
插完之後駁home assistant就睇到用電圖表

https://www.reddit.com/r/homeassistant/comments/15yxgy0/smartplugs_to_monitor_energy_usage/
可以再做下research 買左咩話我知
有無人玩過dual edge tpu裝mini pc / rpi5
簡單Tplink hs110已經得

Diy home assistant + esphome + pzem004
尼緊諗住買新既NAS
估計應該係4 Bay,行Raid 6
巴打通常用Ironwolf 定WD Red
Entreprise太嘈我未必用

本身有隻DS 218+
可能會backup d data去新果隻
然後拿佢來跑VM
ironwolf 都好嘈
coral?
之前諗過買 不過全部冇貨
因為空氣碟
巴打們 最近隻6T爆咗 想買隻nas

多數放相同電影 想set個media center
我用官網個選擇器 出嚟個結果423 同1821
上網睇好多人都推423+
我諗住4x20T就應該夠用

屋企本身2.5G內聯 等wifi7 出就升埋2.5G
屋企有多張2.5G lan卡 係咪插佢usb位就ok?

另外聽講要買有m2嘅 media center嚟講有冇必要?
支援…
係,但2.5g usb lan 好睇彩數,有時唔夾機
有budget 要stable 上 有原生10g model 好啲

M.2 cache 提升就未必好明顯,可能係反應快啲咁
有冇DIY更多詳情
有冇用緊Unifi Dream router
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞