家用NAS/Server/Homelab集中討論區(5)

796 回覆
18 Like 2 Dislike
真係可以咁?
有d舖會
佢會肯收price個價,但要你響price app度落單,佢就響公司account度收單
(我唔太知咁做佢公司有咩好處,類似uber gogovan刷評分咁樣?)
218J 同223J 粒U差得遠唔遠?
想買部黎做 remote hyperbackup
差400諗緊買新定舊
另外有冇人試過router 做FTP server 比 remote hyperbackup
我Asus router set完連唔到
唔知你外國住到有幾偏僻,條頻寬有幾慢,有冇試過upload 去大公司 cloud 例如 google drive / ms onedrive / dropbox ,如果都係咁慢就即係你酒店出街條公廁水喉太慢。一係就等當地凌晨,其他住客瞓晒唔係用緊時先至用

如果 cloud 快,得屋企慢,咁就先 upload 去 cloud,再 remote 叫屋企隻 NAS 直接由 cloud 再 download,咁呢一步就唔使用到 hotel bandwidth,你朝早出去遊玩時佢慢慢抄都得
HyperBackup支援FTP架咩?
事實上佢好似連SMB server都唔支援直隊過去,除非你rsync
我原本都諗住rsync先得
比呢個網fake左

咁可能買隻223J直接啲
有冇人係LXC到用Docker/Podman?
見Proxmox官方唔推薦係LXC到行佢地
https://pve.proxmox.com/pve-docs/pve-admin-guide.html#chapter_pct

但有D app係只distribute docker版好似自己撈source去build好D
btw研究左先知home assistant個內核係python program黎裝曬D dependencies之後pip install homeassistant就得
我都用緊lxc 行docker. 因為我都係跟教學, 所以都照用算
新手唔係好理解RAID5既原理,上網睇過RAID5大約=RAID0+RAID1,但唔太明
例如我用3個4TB HDD行RAID5應該會有8TB用,當我打爆8TB既時DATA其實係點分佈可以令我係死左1隻HDD既時候可以有得救

藍色係原裝data
橙色係鏡像 / redundancy
青色係再多一鏡
我諗最易理解係當RAID5係RAID1,但將嗰一舊鏡像打散做幾份去俾每隻分配
exactly一碟一份,只要你只死一隻碟,咁仲生還嗰幾隻碟就啱啱好砌得番100% data出嚟無野少咗
用返3隻4TB做例,可以用既容量8TB=100%,鏡像=200%=16TB點可以將16TB分佈落只有12TB既空間

RAID5個套路係碟嘅數目越多,你「浪費」去做鏡嘅%就越少
三碟就係用咗1/3,唔需要1/2 (咁會係RAID1)

三碟各4TB RAID5情況下係咁
呢度分開做九份每份1.33GB
7.98GB本體data,3.99GB鏡像
以3隻碟嚟計,碟1同碟2 放data 嘅一半,而碟3 係放parity,你可以想像係身分證號碼嘅括弧咁,如果碟2 死,佢可以用數學運算嘅方法靠 碟1 + 碟3 去救返 碟2 嘅數據。如果碟1 死,都可以靠 碟2 + 碟3 計返碟1 嘅數據,如此類推

咁更加聰明嘅設計就係唔好全部用晒碟3嚟放 parity data,就好似上圖橙色部分咁,實際上parity data 都係打散咁平均分佈3隻碟。總之死碟情況,佢死任何一隻碟都仲救得返,唔好死多過一隻就得。而平時使用情況,可以碟1 同 碟2 一齊讀同寫,就做到 RAID 0 嘅 雙倍讀寫 速度
就係唔明點解3.99TB晚鏡像可以修復到7.98TB既DATA
sor for 1999,「上圖」係指#490 幅圖,藍色係數據,橙色係儲「身分證嘅括號」
即係parity data其實唔係我放入HDD既DATA,而係用於修復計算既DATA
上面巴打回咗,「可以想像係身分證號碼嘅括弧咁」
如果你想再理解得深d,佢實際上係大概咁做:
「將其他碟嗰個block嘅總和加埋係單定雙數」
咁做就只需要一鏡咁多parity容量
如果你手上只有呢一舊data,你係咩都修復唔到出嚟
RAID rebuild就係聰明地用呢一舊野,再對照番未死嗰幾隻碟內有嘅data,加埋如果對數就係1,唔對數就係0,go through完晒全部block之後就完整砌得番死撚咗嗰一抽data出嚟
你可以咁諗,其實呢個係 RAID 0 同 RAID 1 之間取平衡

RAID 0 讀寫快(單碟)一倍,但係死碟機會都快一倍(理論上任何機械嘅嘢都有設計壽命,如果兩隻碟一齊各讀/寫一半 data,數學上死得快過你單機隻碟)

RAID 1 讀得快,寫就(同單碟)一樣,而更大嘅唔好處係$$$,你兩隻4TB嘅錢先買到一隻4TB嘅空間儲嘢

咁 RAID 5 就係又有RAID 0 嘅優點而又喺($$$ per TB) 上比 RAID 1 優勝
因為係成個 pool 一齊 contribution to rebuild,唔係就咁 parity 就修復到
RAID 簡單啲嚟講就係 XOR opreation

舉個好簡化嘅例子,例如一個 3 disk pool :
Disk 1: [000]
Disk 2: [001]
Disk 3: [001](parity)

假如 disk 2 瓜咗,000 XOR 001 = 001 就修復到返啲 data 出嚟。

所以 3TB*3 pool,係用緊 6TB 嘅 data 嚟 build 3TB 嘅 data
雖然 RAID5 實際上嘅 implementation 係將 parity 平均咁分散儲存喺唔同嘅碟上,但係原理係差唔多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞