家用NAS/Server/Homelab集中討論區(5)

801 回覆
18 Like 2 Dislike
塊板$4k?
諗住用十年
我成部野唔計hard disks都係先洗得$4000

你砌來諗住做咩㗎?學下野
做lab 要行好多隻VM
所以一次過砌隻勁啲嘅算
諗住轉晒部NAS啲HDD做SSD
橫掂得幾TB嘢
如果咁多野, 其實有冇考慮過3647 系列
見粒U 平如賤土, 板就貴
本身都想買啲板用到RDIMM ram 容量大淘寶又平
但都係廢事用二手野 run足24個鐘 因小失大仲慘
我屋企無裝FM200
我新setup部DS423+ 想加條ram
係咪只能加多4GB? 有無咩牌子推介?
好勁咁
係自己print既?
我見大陸有個人係咁DIY 3D print NAS機箱你呢隻似佢既作品
啱啱係飛馬落左單買CPU SSD ram 牛 散熱
機箱今日寄到 買左Formd t1 東莞發貨
底板仲係美國 newegg慢到仆街
濕碎野淘寶落左單
我都買左formd t1
不過我係諗住砌部AI server機件買齊但未有時間砌
AI server 有咩玩
T1真心靚 本身想買meshroom S 點知比同事話似server rack 即刻無晒興趣
self host chatbot
呢個app可以幫你去huggingface download model 然後當翻版chatgpt用
https://github.com/oobabooga/text-generation-webui
仲有openAI compatible API 可以自己寫problem用
啱啱係飛馬落左單買CPU SSD ram 牛 散熱
機箱今日寄到 買左Formd t1 東莞發貨
底板仲係美國 newegg慢到仆街
濕碎野淘寶落左單
我都買左formd t1
不過我係諗住砌部AI server機件買齊但未有時間砌
AI server 有咩玩
T1真心靚 本身想買meshroom S 點知比同事話似server rack 即刻無晒興趣
self host chatbot
呢個app可以幫你去huggingface download model 然後當翻版chatgpt用
https://github.com/oobabooga/text-generation-webui
仲有openAI compatible API 可以自己寫program
想問下呢家部 mini pc 個wifi module 呢家插緊AX211個位可唔可以改用 m2 2230 既ssd
wifi module 同ssd 個key 應該都唔同啦
一個E key, 一個 M key
想問下巴打條ram用咩model?
唔該巴打
部新機用ProArt X670E boot唔起,kick 左喺RAM
好在有BIOS Flashback,update返就冇事,Flashback原來真係好有用
黎緊咩時期會有hdd 或者synology 特價
部220+爆左
都想轉四槽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞