家用NAS/Server/Homelab集中討論區(5)

800 回覆
18 Like 2 Dislike
玩 hardware diy 嘢 pi / arm board 仲係好用啲, 有得 pin out
但多數唔洗 pi5 都得
睇你買1部定10部
pi5都仲可以poe,一隻switch拖10幾隻都仲得
新嗰d n100愈攞愈多電,你擺到幾多隻
關於5G ROUTER連接NAS,有D問題想請教下
記得之前好似有CHING講過,5G ROUTER係冇固定IP,咁如果需要係街外連接,需要點設定?
同埋而家個隻係上台個D 5G ROUTER,如果要加NAS,需唔需要再加NAS做連接呢??
tailscale ?
有無n100嘅mini pc/nas 推介
新手一問
出街用ds video 睇高清片,幾gb果啲,會lag機可以點解決
我會laglag下,好似下面條片咁,好似transcode唔切咁,但又未chur 盡cpu/gpu,bandwidth 應該都未盡嫁

https://www.dropbox.com/scl/fi/ferfvnw3n16tb5rsr1hvc/2024-02-23-01.39.37.mov?rlkey=ubbt9rla20js7i49fmeb8yl3q&dl=0
剛剛試過係公司 遠端連線 連接自己屋企個NAS
平時如果係同一間公司,用內聯網開AUTOCAD FILE,如果大家同時開,第一個係係正常讀取,第二個人開應該會係READ ONLY??
但而家係公司 遠端連線 連接自己屋企個NAS,反,而2個人都可以正常讀取,唔會變左另一個人會係READ ONLY
想問大家可以點設定呢??家係一定要係用內聯網先可以做到呢??
新手家用,買2bay定4bay好?
8舊水人仔拎黎做VPN
第一人(第一部機)開file後會變read-only係個別software自己搞嘅功能嚟,並唔係由file system甚至network share去做到
我唔清楚AutoCAD,但例如MS Excel佢會響你開file後,生一個暫存隱藏file去同一個directory,你當佢好似立咗flag咁樣插旗話俾全世界知個file開咗
而另一端個Excel佢係識得每次開都scan吓同一directory內有無呢個隱藏file,有的話佢就會同你read-only狀態下開,所以佢做到就算over network都唔會俾第二條友開個file去改
但你可以留意到其實佢係無響system層面改個真身file嘅權限,佢只係靠Excel個software UI去做到呢點

CAD我估佢有用相似方法但over network嗰時有某原因個方法唔work,要local先work?
其實較為認真嘅software stack係一定會有collab功能去應付workgroup共用,通常係貴版license先有,或者要裝pro版甚至額外有management software
淨係行VPN既話N100可能好overkill
800蚊由佢啦,用佢做埋nas 好似太over
用GPU硬解?
Tanscodeing淨係encoder, decoder做嘢,utilisation未必會show 100%
其實我最近諗緊 一部800蚊港紙既gl inet mt6000刷openwrt其實都滿足曬我細homelab既全部網絡需求(VPN, Adguardhome,VLAN,AP)
部軟路由可能唔裝opnsense了 用黎做其他野好過反正N100淨係行router其實好浪費
你transcode得10fps
係咪好似上面巴打咁開左tone mapping?
我N200 openwrt jellyfin nas adguard
8gb ram 都好夠用 有同其他屋企有wireguard site to site sync 下file
不過未得閒搞其他 headscale reverse proxy 之類
效能係滿意, 總好過第日心思思又想換router
2 bay行raid 1的要2 bay or 4 bay都係睇你storage需求
呢d得自己知
咁raid0定raid1都係睇佢需要
咁你買2bay,會唔會用raid 0 ?
我自己諗住買16TB harddisc,其實2 bay都夠,32TB已經超多,但又驚第日要加,可以買多2隻harddisc,所以矛盾緊2 bay定為將來買4 bay好

BTW,DS423同DS423+,分別大唔大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞