家用NAS/Server/Homelab集中討論區(5)

799 回覆
18 Like 2 Dislike
8gb
Upload/download個大zip檔再計時,我覺得咁最實際。
https://ente.io/

又一個google photo/icloud photo alternative有mobile app
iperf3 docker最易用,尤其S記的話個docker係無痛即裝即用,而iOS又有免費GUI app
佢default好似5 stream parallel,我就算aggregate 10+10G佢都掂到19xxx mbps
熄左都好似仲係lag lag 地
你有好多細file出入的話都仲幫到(random read / write)
另外隻NAS入面行嘅software如果random read / write夠密的話,NVMe都仲係有用,例如行Plex個database或者你用docker / VM
不過的確響serve file嗰環,sequential係俾個1GbE樽頸所限
我唔100%肯定,你一開始install DSM係插幾多隻碟 / 邊隻碟,DSM就只會留響嗰度唔會自動走埋去新加嘅
(但我個印象係仲留響以前NVMe SSD slot只俾做cache嗰個moment,唔知衣家點)

DS423係108TB上限,per volume
姐係4 bay要每隻27TB仲要JBOD / RAID0先會「爆」
你究竟衣家係插緊幾多隻碟同幾大? 同埋當初setup用RAID5 / SHR定咩?
我頭先記錯咗
DSM suppose係會響你main bay加碟嗰時用RAID1 copy多鏡DSM去
姐係你衣家bay 1 bay 2 18TB各有一鏡,日後bay 3 bay 4加咩碟都會各擺多鏡

而RAID / SHR轉換係單向,呢度有幾個表列咗有咩限制
https://kb.synology.com/en-br/DSM/help/DSM/StorageManager/storage_pool_change_raid_type?version=7
要SHR1/2先可以溝大細而用得晒容量
同埋只可以加更大唔可以加更細嘅碟
我都唔太明點解佢咁寫
照計108TB係呢幾代CPU個限制
而DS423+ spec sheet寫72TB或者係因為當時S記最大只賣緊18TB?
如果係DS923+或者其他可以插expansion unit嘅款,個volume先可以橫跨出去唔只用內置4 bay

anyway你個case最簡單係加多兩隻18TB咁就全部18,可以由RAID1升去RAID5,唔需要轉用SHR直到第時想換大
如果我無記錯,SSD就算做write cache的話都唔會將容量加上去個volume容量
而如果你界開SSD做storage volume的話咁佢自己就已經係另一個volume
另外仲有file system / format overhead,實際18TB碟根本得九成姐係16.2TB如果用btrfs的話
所以就算真係限72TB你都唔會去到
12G,本身16G,買多部做remote backup分咗4G俾佢
let's go ZFS
咁既價夠你買3-4條DDR4 16GB SODIMM返黎試
想請教下
爸打手機 / 相機既相點做backup/sync ?

我用緊iOS 有做backup上google photo(iOS app auto backup)
想做多份local backup 但唔知點sync好
去淘OEM RAM啦
寫明群輝兼容嗰啲
我前年買兩條32GB ECC俾DS1821先兩千蚊
我用舊機自己起nas
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞