家用NAS/Server/Homelab集中討論區(5)

810 回覆
18 Like 2 Dislike
我買左 用左兩三星期到
想問下你有冇flesh openwrt?使用體驗點?

我見佢話2.4ghz有d問題 要用closed source driver先fix到
原裝就有bugs 例如wifi set 唔到dfs channel , 但好方便 有apps 有哂wireguard 有tailscale adguard
但我刷左openwrt 就乜都冇 .但少bugs , 有官方sources , 可能update
但依家仲摸索緊openwrt, 因為難set 野
我搞極個wireguard 都唔得
好哂時間
wireguard 算簡單, 我呢家幾頭住家都駁通左. 唔駛煩
我見佢D教學都係command line
可能開隻openwrt vm試下先?例如用gns3
個firewall 點set
可唔可以cap 圖睇睇
tailscale exit node 我set 極都唔得
你講緊openwrt 個firewall?
啱啱岀既BeeStation有無伏
係 好難set 有forward 個版
諗住用部舊機起soft router
請問有無邊個os啱新手用?pfsence/openwrt ?
只係firewall, dhcp, port forward, VPN

另外想做個routing table(?)即係入http://xyz就指去某部機咁樣,係咪要host個DNS server
用緊synology DS918+

請問有冇人試過隻NAS突然要reinstall DSM, 裝先10分鐘後boot 機,boot 完又自己入唔返login page, 用synology, 變左configuration lost, 自己brower 入NAS ip address, 又要我重裝,其間間唔中入到去隻NAS, 不過hang hang 地,按 d icon 冇反應,出返去用synology, status 又係configuration lost

換過另一隻Harddisk, 裝完DSM, 都係一樣

係咪應該底板壞?

唔該晒
我覺得pfSense/OPNsense好D 因為佢地個document多D內容 你有唔識既野都易D搵到答案
例如你個要求可以用pfSense/OPNsense既host override做
https://docs.netgate.com/pfsense/en/latest/nat/reflection.html#dns-resolver-forwarder-overrides

可以考慮埋redirect曬屋企dns request去firewall到
https://docs.netgate.com/pfsense/en/latest/recipes/dns-redirect.html
thanks

我都懷疑係reset 掣壞,因為再按已經冇反應
大概係咁
聽講可以搵synology幫手 remote幫你disable隻reset制
拆完出黎睇,都係冇乜塵,照清,都係唔得,重set 返nas 名,login, 之後入到dsm first page, 但按佢d icon 都係。。。一樣,冇反應。。。。。睇黎都係要跌錢買隻新

想買1821+, 但都21年產物
咁神奇?
玩network 真係好多嘢要學
好有心躐爸打
留名學嘢
感激
淘左套1581板
拆機件s

邊間廠出?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞