家用NAS/Server/Homelab集中討論區(5)

802 回覆
18 Like 2 Dislike
已經有現成STL檔
之前我有留言問過呢個問題
因為你個tailscale可能用緊derp relay server
屋企部nas連香港ser, 美國酒店連Seattle ser

之後我轉用Cloudflare tunnel
即刻快好多

搭單問, 有冇人個cloudflare warp成日斷線?
我裝咗warp落電腦手機
用用下有時會冇咗網絡, 但係仍然寫住connected
電腦版warp就寫明api server、dns server disconnected
Warp server反而繼續connected
但係就咩網都上唔到
Google完都唔係好了解發生咩事
試完話我知,我都想知點印最平最抵。利申未印過嘢

如果你有朋友仲讀緊大學,有啲 faculty 有 3D printer
遲下我地lab應該會買部大些少嘅做下prototyping,要研究邊部好
想upgrade home server, hypervisor會用proxmox
如果注重穩定嘅話用intel定amd好? 邊個platform嘅idle power usage低D?
有張gtx1050ti係手所以igpu有係無妨但唔係必須

Efficiency
Workload:
https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i9-14900ks/22.html
Idle:
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/10evt0z/ryzen_vs_intels_idle_power_consumption_whole/

我手頭上其中5部Proxmox都係用AMD (AM4/SP3/AM5),主要係ECC RAM support易搞,唔似Intel咁要特別買。穩定性完全冇問題。

AM5都唔係塊塊有ECC support,不過官網通常有寫,ASUS就有講明,我有set 7950x行到冇問題,不過四條RAM frequency 焗行得好低。
唔該曬巴打
就咁睇AMD 7000系個idle power draw搞唔掂再加上DDR5 ECC ram個價 我應該都係會砌5000系+ecc ram
7000有到好,有iGPU,夠做transcoding,HEVC/AV1質素聽講都唔錯。細機箱放返GPU條槽都幫助幾大。
igpu vs 價錢相宜嘅ddr4 ecc
https://formdt1.com/collections/dlc
岩岩係淘寶比左錢 4粒rear m19 cover
黑色尼龍 連運費 45蚊人仔
不過冇周圍問價 反正45蚊唔算貴
可能香港有更平
重覆起過幾次又好似得得地,手機client播片用0-10%cpu🤔
lxc 入面可以裝咩睇到gpu usage?
Intel iris Xe黎,試左intel_gpu_tools但又行唔到….
intel_gpu_top
Failed to initialize PMU! (Permission denied)
試下用clinfo check下,grep GPU睇下搵唔搵到device。
低CPU utilization,你要check下係做咪做緊transcoding。direct stream的話CPU utilization 都會低,client可以睇info check到。
如果做到transcoding,utilization 低係正常。

睇GPU utilization我通常都係用返manufacturer 隻tool,唔知有冇其他。
Oh, 睇黎都係失敗
clinfo : Number of platform :0
想問下
平時會睇下4K電影 ,go pro d片,backup iphone

最平/性價比 做到以上功能

推介買邊款?

謝謝
https://gist.github.com/thesamesam/223949d5a074ebc3dce9ee78baad9e27

xz-utils有backdoor 影響debian testing/sid及較部新既rpm based distro
可能做到unauthorized ssh access
好彩早發現 但條友本身已經有做其他linux相關project
真係大件事
冇得話最唔最平,唔知你有幾多data ,要幾多bay
Budget 有幾多,有幾多os 背景

新手就 synology 2bay/4bay 啦
223/423, 有budget 咪923

窄 budget 咪223j ,但cpu 廢啲,除咗 backup 都做唔到太多其他嘢

真係要平咪自組,但學習成本高好多
有無人會買個電量計睇下部機用緊幾多電?
想整隻睇下idle用緊幾多電,同埋隻牛loading幾多
有無平平地介紹
用緊Cyberpower UPS,喺UPS到有得睇
淘寶百幾蚊有隻tasmota plug
想搭單問423同923除咗9可以加bay有冇咩特別大分別
剩係知spec有少少唔同但實際運作會唔會好大分別
同上面一樣睇片為主,可能會做埋BT
https://boehs.org/node/everything-i-know-about-the-xz-backdoor

部署左幾年 ...
Jia Cheong Tan .. 又係強国 ??
The commits on JiaT75’s GitHub are set to +0800
琴日試左setup cloudflare tunnel, 真係幾方便
唔駛expose port, 本身又用開cloudflare 管DNS
駁K8s 又唔駛自己set ingress
423+
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞