家用NAS/Server/Homelab集中討論區(5)

810 回覆
18 Like 2 Dislike
可以同一部NAS行2個Raid 0嗎?
可唔可以2 harddisc行Raid 0,1 harddisc行Raid 0,再加多1 harddisc行Raid 0,total 3個Raid 0 ?
DS423同DS423+,分別大唔大 ?
平時個workflow係點先?淨係放file上去做cold storage既話唔洗勁機都得
但如果有機會同時開同一個file做野 都要睇下你個software點handle wor (可以睇下#308) 例如想用SMB/iSCSI而係NAS上面剪4K片既話 就可能要出動10G 唔知你係咪類似?
睇下其他巴打有冇答案 但我覺得你可以問下同行/同事先 參考下佢地setup
https://kb.synology.com/zh-hk/DSM/help/DSM/StorageManager/storage_pool_what_is_raid
Synology單隻HDD行唔到raid 0 你個玩法應該叫基本
塞晒啲野入server
要嘅時候直接係server 到做
咁係咪cold storage

但可能每日都要下咁
其實DAS插一部機,開share俾其他機已經做到二人共用
開file要照顧唔好互相overwrite呢d係你地workflow自律有夾就得
咁係咪我插左DAS 個部電腦要長開,令一部電腦先可以隨時入去去個DAS 到
想平,可以考慮DS223j+16TB*2行RAID1。
S記咁多年係咪都仲係冇辦法整個唱k系統
github上面d唱k project好似都好廢
搵左下 有就有既
但好似好多都唔係裝係部NAS到 要另外搵部機仔裝
呢個可能得?server裝nas, client用電視browser?
https://github.com/bhj/KaraokeEternal
開心大發現左個pve_source
一個toolkit可以慳好多google 時間
例如搞個虛擬usb放黑群loader,google試左成粒鐘,禁幾下搞掂。。。。
想問想一家放棄 icloud Google drive係咪買 nas就得?
d app嘅backup好似冇辦法自己搞?定有冇邊套嘢可以搞到
而家已經SET好晒內聯網,但係外部登入有D問題

想問應該係設定"虛擬伺服器"定係"特殊應用程式",係邊一度設定呢??
因為之前都係用開固網上網,同而家呢個5G ROUTER設定好唔同,希望大家可以指教一下
THX
你 cap 嗰版 又唔係 虛擬伺服器 又唔係 特殊應用程式

你自己 set NAS server 嘅話我就估 虛擬伺服器,打機 set server 就特殊應用程式

不過冇圖大家都係估估吓

遠程主機位址係咪應該SET做而家見到個NAS IP丫??
192.168.8.129
WAN 連接埠係咪應該SET做5005 (SYNOLOGY個WEBDAV記得係5005)

LAN IP 位址
LAN 埠
呢2個需唔需要改??

遠程主機位址係咪應該SET做而家見到個NAS IP丫??
192.168.8.129
WAN 連接埠係咪應該SET做5005 (SYNOLOGY個WEBDAV記得係5005)

LAN IP 位址
LAN 埠
呢2個需唔需要改??

仲有係NAS入面 唁由器配置個度,檢查網路環境佢話搵到我網路有2個路由路,但我只得1個5G ROUTER,唔知係咪呢度有問題,所以SET唔到
off topic
試下用tailscale睇下work唔work 唔洗搞咁多野 裝完就用得
應該係冇public ip 所以先會double nat
咁可以點解決??
用quickconnect 最方便
就係試過用QUICKCONNECT登入唔到丫
好奇問問,我平時係用開RAIDRIVE WEBDAV登入,除左呢個方法之外,仲有冇咩SOFTWARE可以用QUICKCONNECT登入呢??
會唔會係 smartone 5G 冇派真 IP 俾你,變左你 5G router 出街會經過佢機房另一隻 router而機房嗰隻你係冇控制權嘅

利申冇用 Smartone 5G 寛頻完全唔知,之前用 valueGB 儲值咭都有真IP

一係試下另一位巴打講嘅 tailscale,自動有內網穿透,唔使 set router。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞