家用NAS/Server/Homelab集中討論區(5)

795 回覆
18 Like 2 Dislike
我諗住行RAID 0
其實我都有外置harddisc backup重要野,NAS都係諗住裝下歌,movie等野,無咗都唔太可惜
最重要都係多容量
想請教大家,如果4 bay一開始行2隻harddisc用Raid 0,之後再加多2隻harddisc,可唔可以extend RAID 0既容量到4隻?
都可以行JBOD?
可能安全過RAID0,不過你唔 care就冇所謂。
我部機都有兩隻256GB SATA SSD行緊RAID0

新個兩隻自己行raid 0咪得
有冇巴絲用過wireguard 做VPN?
日日都用緊
直頭係我生命嘅一部份
如果我AWS個Wireguard peer down左,我會ok大鑊
已試過用WINDOW掛載NAS,而家可以搵到個NAS,但唔知點解無得俾我登入,去唔到入USERNAME同PASSWORD,有冇人知係咩問題呢??
aws vps 咩價錢
想請教下

我地兩公婆轉左做freelancers
主要畫圖/rendering/BIM

所以想係屋企set up 個 share drive
原本諗住DAS 但爬完文好似DAS 係做唔到share drive ?! 好似只可以連住一部機?

所以打算買DS423+ 行 RAID 6

但係就唔需要咩私人Netflix 或者係街都入到個NAS
只係想做到

- 屋企內share file
- 可以同時入個NAS做野
- 唔需要駁出街
- backup files 同電話啲相

請問有冇其他更平嘅選擇

THANK YOU
2000 yen一個月,用緊Lightsail,
應該係$10 USD嗰plan再加一個snapshot同fixed IPv4。
想問其實synology nas 個pdf 可唔可以整番縮圖顯示,成日督入去先見番係乜有d 煩
想問下點樣轉OTP落新手機?
攪極都攪唔掂
唔敢賣走舊機
試下disable左otp 再係新機整?
實在搞唔掂唯有問返synology
問題係唔喺DSM OTP 嗰位;無disable button
自己host 咗一個做adblock
再有一個係aws ec2
this?

我OTP嗰度係空白,無reset button
成功左
原來要disable 2FA,再enable 過先得可以改到
謝謝
試下file explorer個address bar到打\\<你部NAS IP>
我平時都係打IP入 然後pin個home folder落左邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞