IB用家討論區 (9)

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
一個月債又買咁少
大約係$5/10 (10個$100 face value)
即係每$100要畀$0.5息
以yield黎計嘅話一年影響當乘返12
即係你買1k一個月 手續費已經食咗你6厘

解決方法: 買大啲/買長啲減少你佣金比重
between, 1k好似難成交
你1k 咁少個手續費比例先至咁高,如果10k 就會好貼近
仲有你揀個隻係14號到期,應該唔止30日,要計埋個幾日先準
佢問題係將手續費計左入face value度......跟手將個包左手續費既yield年化埋......再除以一個唔應該包手續費既face value......
所以我話佢真係好care個手續費
如果咁緊張手續費 又買咁少 不如做定期好過
買咁少care下好應該
唱外幣轉去外幣戶口洗唔洗上去簽名?
唔一定要上
放8m hkd佢會俾permission你
我硬係有印象係1M USD
800萬真係唔知幾時先有
想問option價錢C開頭代表咩
收左市?
16歲學生 開唔開到戶?

無返過工,無任何入息證明,有十萬港(細個啲利是儲到而家)
有冇人知點提取美金
開戶嗰陣驗證方式係用銀行戶口過一皮嘢,而家淨係俾我withdraw港幣
一定要上去簽名?
你都係買公司債算 每1k 1u手續費
唔係我啦
買國債就係想唔洗揀穩袋
我對新手唔建議睇公司債
不如Pool咗嘅AGG算數
Do you qualify for the benefits of a US income tax treaty?
冇HK 揀, 反而CHINA 有
我諗都係怕雙重課稅先有 treaty
香港本身無呢啲稅就所以無
我用ib 買債券Ask係99.438 我用99.438買但實際比左99.45, 是不是正常
買得少可以係
有無人試過用ACH直接由其他broker射美金入IB
畀IB compliance要求證明筆錢係你名下戶口出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞