IB用家討論區 (9)

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
呢個位沽jpy/chf 要冒既風險會唔會太大 Boj派人啱啱講到明要維持超寛鬆既Monetary policy usdjpy都冇點郁 萬一真係有黑天鵝美國要降息 你拆唔拆得切倉
年前Coco哥介紹用黎買債...***幾年前買債應該豬到hihi (不過佢盤前沽左/入左係常識,佢勁到一個點)

沽JPY就長做緊
但沽chf你最好睇清楚係賺息差or豬緊好喎
唔鼓勵

但美國佬黎緊唔加息都偷笑
如果中東繼續惡化落去
選擇左流動資產 過億 但做清潔工?
有冇人知係ib 提美金去hsbc one使唔使收中轉費?
想請教下依家匯外幣出第三者戶口係咪唔得
搞唔到
IB入港幣換美金要等T+2 settlement先得?富途好似即時搞掂
想問下nq期貨有冇即時報價
要訂邊個plan先得
如果住緊加拿大用緊ibhk,可唔可以開多個ib llc?
想問下渣打SCPAY點樣轉錢入IB
點樣入10000以下
戶口有幾百蚊美金,但未夠1萬港紙又入唔到
之前借左YAN
尋日係現金餘額個度平倉
今日check返見到找多左千三 YAN
仲要個現金餘額顯示-100YAN
點解會咁
利息/charge未找?
有冇人知IB點買貨幣基金?
係9月利息
想問有冇人知,可以幫手解答下我。
是咁的,我今日收到呢封email, 話我買咗咩合約。但係我平時只係trade 一般港,英,美,新加坡股票。所以想問下可以點check到我買咗啲咩合約,而我自己又唔知?
擔心俾ib不斷扣我錢,或者我自動被借錢咗,自己都唔知😰
Thanks

我都收到呢個email,都係只有港股美股喺倉
留名同問
係囉,我自己又唔識合約點玩,好驚自己㩒錯制玩咗都唔知😂一陣欠到成身街數就pk 啦

頭先收到依個email

係唔係即係轉左美金買左美股已經離左岸
佢話由ib LLC 托管 仲受美國既存款保障
係唔係有玩option 之類既衍生工具
我應該冇玩過,因為我自己都唔識呢樣嘢。
有冇方法可以check 到我自己有冇持有呢啲工具?
Btw, 我有參加佢個股票借出收息計劃,唔知同呢個有冇關係?
IB就係答到口都臭先出email,你仲要問
係咪代表ib係離岸?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞