IB用家討論區 (9)

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
條友係支牛打手,嚟玩嘢既,嘥咗我時間答佢
中轉行收
你買得少而賣盤有落min trade size, 用TWS睇market depth會睇到
宜家只要有2000 USD就可以升保証金戶口 真心有咁煩咩
呢下先奇怪,唱日元唔收反而唱美金收,大家都要經中轉行
有冇人今日 12點之後啲trades 冇record
各位師兄 想問下點樣 由 保證金 轉返做現金戶口
佢話我係
[負貨幣違規:在外匯市場購匯或清算該貨幣的頭寸。]
係咪唔夠USD 現金 唔比我轉返做 現金戶口

好驚點算 我Usd 有600幾蚊 現金
7000幾美係股票 13000港紙 現金

要將 港紙兌返幾多美金先夠
想問問點解我買賣美金手續費要大幾$44港紙?

利申: 啱啱開戶口
想請問下閒日提款Yen 過Citi
正常大約幾日會到Citi戶口??
唔係一次免費?
定提 HKD 免費?
轉走就得,不限貨幣
你預兩至三日
咁做transaction 都要收手續費既
咁上面點解話draw 美金要手續費?
話係中轉戶收,但我唔明點解日元唔使反而美金要 ?

咁我點知滙款幾時有中轉戶?
但我gf 收2美金
謝謝
IB買賣外幣其實係跟trade value收commission,不過好多時都係收min charge USD2 所以啲人以為係手續費
https://www.interactivebrokers.com.hk/en/index.php?f=1590&p=fx
基本上係外國銀行電匯外幣番香港都會經過中間行,差在果間中間行收唔收手續費
正,ishare 同charles schwab 堆債券etf 出曬退稅
今年好似比上年早左少少見到條數
Your account is subject to credit or withdrawal restricti

救命 有無ching試過
未認証

點解唔比我一次過轉晒USD求助
佢要你換小D, 冇得剛好
好撚on9
我反而car係 HKD 轉USD 之後
買到USD股票 買唔到美債
煩到癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞