IB用家討論區 (9)

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
Recurring investments 好似得一隻一隻咁set
話說邊度有得睇返總共存入資金紀錄?
依加美股有冇得一次性買賣碎股
點先可以買到etf, trading permission ETF 個度 揀唔到 all global
IB可以用capitalise.ai做dollar cost averaging,逐隻買但全自動,免費嘢唔使寫code
https://capitalise.ai/dollar-cost-averaging-launches-as-capitalise-ais-newest-feature/
咁係因為asking /bid quantity對唔到盤
要filter min quantity你要買個數
第二個on9 方法
搵第二條,前後一兩個禮拜唔同到期日既不停試,
同埋用app比較易fill.
試過tws fill唔到,用app秒fill,
我已經用巿價仲高出價但都fill唔到
用apps
因為asking min數大,你要得少過佢
琴晚ib唱完美金 想買下美債
但係話我唔夠美金
Thx ching
Thx ching
Bonds T+1
月經
想請教下, 我係2023年3月13日買左6手 US-T Gov 0.25 Mar15'24 @95.89

當日係咪比左 5753.4 美金?

仲有兩日到期,今日見到未實現盈虧係240 美金

即係240/5753 =4.17%

年利率唔算高,定係我計錯野?

買債要比埋息上一手
按日子比例計
你買果陣無睇YTM係幾多咩
唔記得了

我見美債個payment frequency 係 semi annual, 但我係一年交易報告搵唔到有任何payment from ust, 係咪我搵錯地方?
你不如去搵下派息日後幾日既現金/保證金戶口日結單有冇入左錢?
你揸一年左右你睇unrlzd p&l幾多%加票面息
唔會差太遠
諗咁多做乜

加埋5.x%差唔多
唔係計currency conversion?
竟然係因為咁
如果買得嗰兩手
咪好難撞到人咁啱都係賣咁少
應該唔會囉。你要得少,對手咪部份成交。
兌美金.T+2
bond T+1,
奶過野, 孖展戶口試過星期4即兌美金即買. 比佢食左幾日息....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞