IB用家討論區 (9)

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
咁快又到IB用家討論區 (8)

未開戶朋友留意
1) 開戶放10000港元已經開到戶
2) 搵朋友Referral你開戶, 入$100, IB會回$1等值IBKR, 最高回$7800
(放夠HKD78000, 你朋友先會有US$200益佢, 你放唔夠, 你都會照收到1%回贈)
詳細睇下面, 唔識英文果啲自己查下字典
https://ndcdyn.interactivebrokers.com/Universal/servlet/Registration_v2.formSampleView?formdb=4051
3) 唔好再聽人亂講, IB係無收月費
4) 要花巧嘢換公仔, IB絕對比唔到, 因為IB只係比到投資視野
5) 留言時留意會否自爆, 留Referral Link果啲更加要留意
6) 唔好經任何古怪方法開IB, 一係去IB官網開, 一係經Referral開, 其他方法開會貴佣同埋無1%回贈!

IB用家討論區 (6)
https://lihkg.com/thread/3031437/page/1

ib 得港紙,可唔可以用黎買美臀?
有冇師兄知道IB美股期權到期結算係實物定現金交收?
Lm
有Ching 知開額外戶口係咪好似新AC咁用另一組id pw 登入?
額外户口你指子户口?用返同一組id pw登入㗎
可以再額外申請一組新id 新pw for 呢個新戶口
亦可用返舊戶口combine全部戶口
亦可以兩樣方法一齊用
淨係入港紙換美金

再匯走美金

是咪真係會block acc?
有樣嘢唔太識用
我儲錢落去嘅時候有個Excel記錄低自己成本同埋做cash-flow rebalancing計算 (買少啲overweight多啲underweight)
有無簡單方法可以將trade record出csv而唔似statement咁出咁多嘢

基本想有 成交日 成交股數 成交價
Thx
不過佢個介面太怪
搞到我禁左好多下開戶口
宜家del剩一個申請比佢搞
希望佢認得返我入果一皮
佢重陽會唔會放假唔做野架
網頁版 statement有得揀csv再睇trade個section 但就咁trade confo就冇得出csv了
你無寫戶口ID咩
我係掃FPS code
但唔知pay左邊個🥲🥲
開完ac入面又有個制禁開ac
Loop左幾次
佢個user setting界面整得勁差
正常掃code係會自動入你account
唯有希望聽日佢搞掂曬比我
唔洗business hours?
唔知佢其他地方既客戶會唔會都可以幫手搞到
大家點避免滑價? ib 有無得set 止蝕限價平唔到倉就去市價平倉?
岩岩客務話d錢會對落我原先個account
但無講會approve新果個
入撚左錢
開極開唔到ACCOUNT
話我乜9收入唔同我職業不成正比
要解釋D錢點黎
ON99
你報自己係idol?

試下糧單果d得唔得?
緒兒
我無糧單
我申完reset application 都係咁囉
想迫我開現金account瓜
話IB收月費條友應該用緊IE
幾年前Coco哥介紹用黎買債 但唔夠10萬美要收月費 肺炎後唔駛啦

BTW, 有冇人沽CHF/JPY買美債賺息差
而家匯率賭唔賭得過?
有冇人知點樣用ib 開通hk citi 既edda
想方便日後入錢
我係ib 開左request
但係citi apps 完全無notice出黎
ib 過24小時就話失敗
我有無理解錯
止蝕價平唔到用市價平咪就係滑價
citi bank 放緊假冇人幫你搞
正常係自動set 好 唔洗你做其他嘢
我啱啱試整恒生都係15秒就自動搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞