IB用家討論區 (9)

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
邊個廢老睇唔到舊版投資組合總數
新版d字大到企隔離條友都睇到喇
任set嫁喎
我有換加幣都有投資加股,無收到email. 你係咪已經係Canada tax residence & 用緊IBhk?
我係ibhk, hk tax residence, 換過兩至三次cad,金額每次大約1-2萬cad
一年報告
咩黎
Same here, 但我未收到email, 唔知要唔要轉走先..
視乎你有幾多係佢度, 多既話10000/mnt真係轉到蚊訓
我就純粹想用佢唱錢, 而家睇黎要係其他銀行捱貴匯率
ib 就係想你地咁做
推 有無人ib 買mutual fund
如果唔急,到加拿大有哂地址證明同SIN number開個IB Canada account,然後將IB HK 資產包括外幣, 𨍭去IB Canada, 過程有一次香港電話確認, 其餘網上面整,唔太複雜,一年前做過戶, 用咗一個月多啲,但期間唔可以做trades.

不過而家政策可能有變 可以向IB HK了解吓新例下Canadian cash balance是否繼續可以內部transfer.
頭先問左cs, 佢話唔可以由IBHK轉IBCA, 因為係2個entity黎
成個account既asset咁轉係可以
就咁轉cad就應該跟個restriction 唔轉得
唔知係咪我表達得唔好,我問佢可唔可以whole account咁transfer去IBCA, cs答我唔得 不過可能係官方答案,搵IBCA應該整到掛
參考吓呢條片,我上年12月大致跟佢咁做,申請程序唔關IBCA事,要喺IBHK做。

聽電話嗰啲CS未必咁清楚,當然唔排除真係改咗唔得。

https://youtu.be/ozz46ZGVFB4?si=3ROJhzOkih16wMoO
轉好多錢既話
稅局會唔會查到
但係落左地唔係已經係稅務居民 ?
要打稅?
唔關事,你原先已擁有既資產,股票,存款之類,係唔駛打稅,之後因資產而洐生出黎既收入(股息,資產升值,利息)先要徵稅。

MPF係退休計劃先涉及稅務問題。
買左TLT半年,搵黎搵去都搵唔到每個月派爽幾附息同收左我幾多稅+手續費
有冇巴打好心教下我點搵到出黎
睇statement
香港轉香港當然用返本地轉賬
Thanks Ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞