IB用家討論區 (9)

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
岩岩粗略計應該係0.1%? 好似冇1%食水咁深
一般銀行都食0.5%差價,一出一入1%
如果我要唱一定數量嘅美金
我再入多d港幣俾佢5%buffer,唱完之後再拎返剩返嘅港幣出嚟得唔得?
得,但ib 一個月得一次免費出金
用USD HKD自己set價 好似係
定係我理解錯咗
佢係寫比台灣人睇
快睇 睇唔到話香港人可以
佢唔係推比台灣人咩
明白thx
sorry係我唔啱
我理解只要個country or region ib冇開office都可以揀llc or 其他
以前香港都係until 有ibhk
好似係
美元兌港元大銀行既差價係400點子(e.g. 大貓)細銀行係200點子 (e.g. 西亞)

以大銀行計0.04/7.8=0.5%, 但一出一入唔需要乘2, 反而係做單邊要除2,用細銀行再除2
小妹認同
係喎今日大貓好狼死開到600點,中銀行山都係400點

不過計法都係一樣,所謂蝕差價係每一單交易同市場中間價去做比較
開户之後用幾年拎過錢出黎,户口入面唔夠1萬會唔會disble左?

我睇呢個網 單邊價差好似係0.1% 什至0.05%?
咁兩百萬都係講緊一兩千
https://hk.ttrate.com/en_us/?c=USD&sort=tt_buy&order=0
有無人依家一樣login 唔到
價差低嗰啲一般唔多人用,如果要兌錢專登走去開户,個網上系統又壞壞地/有delay,咁不如直接去IB唱,又大行系統又簡單又快,仲要平$2000
呢個真 ib無得輸
IB同細行比,唔明有咩人會比貴啲用差啲服務,用錢買難受

大行起碼佢會有返相應服務,例如有個RM同你吹下水,當比幾千貼士佢
好急用量又唔大都會嘅 ib兑美金又有t+2
當我去旅行要用美金 我都會去銀行換
已搵 請無視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞