日本鐵道情報及旅遊交流區(07)

1001 回覆
13 Like 1 Dislike

剛剛行完鐵路博物館,原來係後面display個幾架客車係近畿車輛造既
一直以為係英製

塊銘板仲有近鐵個Logo

KCR一路都有搵近畿車輛造車
近畿車輛好早期就已經發展海外市場
而家外國訂單佔總訂單7成

btw 記得當初SP1900生產商資料係寫伊藤忠–京畿–川崎財團
係唔係KCR當初都搞錯咗Kinki Sharyo個漢字名

變咗泡菜

韓國京畿道生產 K車第1號

泡菜野好似都唔太掂,想當年台灣堆EMU

將軍澳線批車當年成日夾人

不過總比支那好......

剛剛行完鐵路博物館,原來係後面display個幾架客車係近畿車輛造既
一直以為係英製

塊銘板仲有近鐵個Logo

KCR一路都有搵近畿車輛造車
近畿車輛好早期就已經發展海外市場
而家外國訂單佔總訂單7成

btw 記得當初SP1900生產商資料係寫伊藤忠–京畿–川崎財團
係唔係KCR當初都搞錯咗Kinki Sharyo個漢字名

變咗泡菜

而家已經有陣臭味咁

變咗泡菜

而家已經有陣臭味咁

馬鐵架垃圾色同入啲setting
似係cs1.6入面啲車咁

而家已經有陣臭味咁

法國佬設計喎

而家已經有陣臭味咁

法國佬設計喎

歐美設計都會出事, 過到自己關就有責任

而家已經有陣臭味咁

法國佬設計喎

歐美設計都會出事, 過到自己關就有責任

認真:我覺得UGL翻新批M-Train個內籠設計得幾好
台鐵批PP自強號

泡狗得標再將動力車頭轉手畀南非造
正仆街

泡菜狗真係好仆街
台鐵買啲EMU除左EMU 100, 700, 800, 太魯閣號, 普悠瑪號冇伏之外,其他都唔掂
機頭唔知
台鐵批PP自強號

正仆街

泡菜狗真係好仆街
台鐵買啲EMU除左EMU 100, 700, 800, 太魯閣號, 普悠瑪號冇伏之外,其他都唔掂
機頭唔知

基本上泡狗造個堆都係唔多掂
同埋最仆街係佢突然撤走哂d維修人員
台鐵批PP自強號

正仆街

泡菜狗真係好仆街
機頭唔知

所以台鐵以後永不錄用泡菜

仲有嗰批PP自強號本身性能都好唔掂
仲要用佢嚟行停站多嘅班次
台鐵批PP自強號

正仆街

泡菜狗真係好仆街
機頭唔知

但某程度上PP自強號真係提升左台鐵個整體速度,同埋而家改造過之後情況好左唔少

而家已經有陣臭味咁

法國佬設計喎

真係好柒
咩detail都無,太似1.6年代畫既地鐵
lm
台鐵批PP自強號

正仆街

泡菜狗真係好仆街
機頭唔知

台鐵唔再買泡菜野轉買日本車係好事,起碼冇伏,人地仲要俾足料 。唔知台鐵會唔會訂多啲日本車代替批垃圾PP自強?
上次搭普悠瑪號由台中返台北抽車轉彎果時好震好擺,但係九洲搭885系冇振仲好舒服,唔知關路軌定抽車事?
垃圾泡菜路氹啲車好唔撚掂,TKL批K車過東隧可以不斷咁搖,搖到好似就快出軌咁 ,M車什至垃圾強國車間中有搖但都冇搖得咁誇張。垃圾泡菜係東涌批快K好少少
九月『由布院之森、由布』時刻表
https://www.facebook.com/kyushurailpass/photos/pcb.1864256417225353/1864256223892039/?type=3&theater

佢而家每個月每個月咁公佈, 但其實時間都冇大變
台鐵批PP自強號

正仆街

泡菜狗真係好仆街
機頭唔知

台鐵唔再買泡菜野轉買日本車係好事,起碼冇伏,人地仲要俾足料 。唔知台鐵會唔會訂多啲日本車代替批垃圾PP自強?
上次搭普悠瑪號由台中返台北抽車轉彎果時好震好擺,但係九洲搭885系冇振仲好舒服,唔知關路軌定抽車事?
垃圾泡菜路氹啲車好唔撚掂,TKL批K車過東隧可以不斷咁搖,搖到好似就快出軌咁 ,M車什至垃圾強國車間中有搖但都冇搖得咁誇張。垃圾泡菜係東涌批快K好少少

普悠瑪號用既係TEMU2000,同JR九州885系無關係的,
太魯閣號用個隻TEMU1000先係885系近親
https://www.facebook.com/kyushurailpass/photos/pcb.1864256417225353/1864256223892039/?type=3&theater

佢又唔會放落正式時間度呢,btw九月JR又轉時間表
台鐵批PP自強號

正仆街

泡菜狗真係好仆街
機頭唔知

普悠瑪號用既係TEMU2000,同JR九州885系無關係的,
太魯閣號用個隻TEMU1000先係885系近親

Sorry,原來搞錯左

JR九州都知冇咁快整返架啦, 一次公佈2-3個月其實都得既姐
搞到我早兩日先confirm晒d車

JR九州都知冇咁快整返架啦, 一次公佈2-3個月其實都得既姐
搞到我早兩日先confirm晒d車

穩陣d好,一陣出多d但又要改盞畀人怒屌
https://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20170825-00010001-doshin-hok
其實點解唔將新幹線站放埋落地底呢.....
https://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20170825-00010001-doshin-hok

掘地太麻煩?

掘地太麻煩?

但其實地底拉返上橋其實都唔會易得去邊.....

地底加建站體應該仲高難度同貴過地上改建 所以先一直傾向用地上嘅方案
特別係札幌站以及周邊地底設施而家都已經夠多
就算有錢如jr東海 都表示係品川同名古屋站地底起新幹線站好撚難
http://tetsudo-shimbun.com/headline/entry-1132.html
房總半島新既觀光列車,用209系改出黎
重以為可以係車上面踩單車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞