[裝備撚]波boot討論區 [5]

967 回覆
1 Like 1 Dislike
依家到撚到都買唔到Tiempo石地
行哂波鞋街同各大連鎖店都唔會有
而家Tiempo石地都無左貴版 不如試下其他仲好
17.1咁多年前 而家adidas係得X呢個系列好著,其他就真係唔洗試 所以買鞋都係睇cm最好,無論咩廠呢個都會係一樣 (大陸除外)
我輾轉試過其他款架喇
Adi我覺得太重
Mizu腳型又唔係好啱

結果都係Tiempo最fit
我唔駛要貴版 以前都係400 500蚊一對
著4個月就換一對 唔駛煩
踢攻中或翼鋒,習慣控球在腳然後組織攻勢
鐘意傳送,射門,扭波

傳送就短傳,one touch傳送同key pass多,經常打d配合走位,希望touch個反應細膩d,例如有時我對住d一直後退既後衛我會專登推大力少少等佢以為我推甩腳引佢出腳然後我就變速過佢

射門就拎角度多,以前有對石地t90令我印象深刻,佢鞋頭好扁,佢係唯一一對boot做到攝波底然後再扯腳指尾拉西同埋佢射個下好似識啜住粒波咁唔係一下彈出去,唔知依家市面上仲有無類似既boot

扭波就類似三笘薰個種,引球推進無花巧野,fake人地失重心,所以對boot輕身d比較好,之前試過美津濃石地袋鼠皮,唔知係我着唔慣定點,覺得對boot好沉重同touch個反應怪怪地,射門同控球都唔係好得心應手,反而依家nike對tiempo好啱踢,做到我想做既野

我知道應該無boot可以符合晒以上要求,所以如果只可以三揀一我揀着重傳送,歡迎各位巴打既意見,或者吹下boot經,約出黎踢波又得
你對tiempo係石地?
你想搵乜boot??
如果係草地可以試morelia neo beta / mercurial air elite

如果係石地可以試lunar gato/ react gato
對tiempo係石地,我拎黎同美津濃對石地比較

跑馬地個種草場應該買tf定ag,個到屬於人造草(地毯草)定仿真草
跑馬地有幾個場 有膠粒果d係ag
有個用嚟打曲棍球嘅係tf
明白,唔該巴打
如果有時踢真草又會踢下假草係咪買hg比較好
如果你唔介意少少跣+無咁咬地+扭波反應慢d
ag係最安全可以一鞋走天涯
首推mercurial air ag
再講香港草地過短比較多 fg有時都「銀」腳

hg應該比較難買到 同埋會太硬?依種我未試過
我打錯應該係FG先啱btw諗諗下都係踢友賽多買AG算

金巴你推介Mizuno個對morelia neo beta係咪無 AG底,我唔係好搵到
佢圓釘FG AG應該可以2用都無乜問題
假草最怕MERCURIAL果D 刀片形釘

beta係襪仔款好難著/除果種
同埋唔係個個都鐘意依d 1體式
如果唔like可以搵alpha依d傳統有鞋舌鞋形
但alpha就會鈍d 同比較似中場中/後衛鞋feel
又厚又慢咁 不過控傳都好好feel
係傳統袋鼠皮感覺

建議去樓上鋪試下先買
另外上一個post有人分享過日本代購
好似有著數你可以睇下
依家興用邊個網站睇boots
都係果幾間啦
google 波boot就會出
fxxxxl.hk
hxxxxt.co
bxxxxr.com
啱啱係日本買左對beta ¥30000 prodirect 差唔多貴一倍
我會Hg Ag Fg 各一對
但如果只買一對 我覺得買Ag or Hg
香港好似冇乜番Hg
因為Hg 多數係日本版黎
日本實體店買?我見好多網店都冇碼
石地有冇邊對推介?
今日買多左對puma ultra ag版
Puma 舊色 日本而家好抵買
可惜我連future 都唔啱腳型
我買左白橙都算舊左不過無折,因為而家出左藍色Future頭先試左仲窄過ultra (同碼)
alpha應該係最新輕身嗰對
我估師兄應該係想講最傳統隻morelia?
不過alpha d三角形釘感覺都係唔太啱香港啲7仿草
但alpha elite ag香港又好似無要焗買japan ag貴好多
好多人都搞錯以為有鞋脷嗰種叫alpha其實佢只係無左beta 今代morelia neo 4 同morelia neo 4 beta我都買左,真係超好著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞