[裝備撚]波boot討論區 [5]

967 回覆
1 Like 1 Dislike
vapor一定唔係闊tiempo都越出越窄
岩岩up 果埋鞋我都唔會出水泡, vapor 點都出一兩粒 唔知關唔關佢FG d 針既design

一陣坐車睇下先, btw 呢到興唔興約出黎踢波?
反而我nike EU44, 44.5 我著到仲好舒服, Adi 44著到但好頂, 一定要44 2/3
信和果間仲有 9 pro賣
巴打係香港modric ???
志在出汗
我係著true to size
跟返上面條片學左頭2樣先
我280/285都著到 280緊啲
係咪應該着280? 預埋佢啲皮會鬆?
true size
對腳可以放平晒舒服嘅
再盡量貼晒腳趾
有無巴打知mizuno Morelia in 同 Morelia sala elite in有乜分別?
係同一款黎 新同舊名嘅分別
其他例子有Monarcida Neo Sala > Monarcida Neo Sala Pro
同埋 Morelia 2 > Morelia 2 Japan 都係近年先改

井多少少 點解係日本做咗咁多年無端端搞呢啲
就係因為Mizuno越嚟越注重外銷同銷量

1. 外銷
原由係Mizuno係呢2 3年開始
都行跟Nike 2018開始嘅Naming System
即Pro / Elite / Japan 咁樣方便大約區分等級
(其實係好事 消費者易理解啲 你講Tiempo Mystic咩等級D人唔會識)
果次起就帶起咗龍頭效應 你見Adidas呢幾年個Naming System浮浮沉沉
連.1 .2 .3 .4呢啲跟Puma舊Naming咁清晰嘅系統都要捨棄
2024開始都頂唔順跟Nike咁行Elite / Pro等等
就知Nike始終對波BOOT市場好大影響力
只不過Mizuno早好多 加埋歐美係新市場 所以一嚟就可以用新名

2. 銷量
另一原因都係區分返Club Classic同Elite三個平地版本
Club同Classic日本本土無 只做外銷 所以加返個等級方便鬼仔睇
Classic嘅定位適合歐洲本土呢啲
著Munich成對Air Force咁都踢到波嘅市場
Thx 巴打勁詳細
跟返顏色買Morelia in
買左對TIEMP 9 發覺鞋頭好窄夾到腳趾好痛
學到嘢🙏
9算好快tappy
有冇師兄試過joma AG釘boot?
勁平
學到野

不過呢排好似mizuno Morelia in 多左係連鎖運動鋪出現 又有折
唔知係咪香港代理轉左策略
之前大型運動鋪得平版石地boot出現
好想搵番cr7啲鞋款 無哂了
Sogo都有幾對
我都想知佢全袋鼠皮果對好唔好著 之前想買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞