[裝備撚]波boot討論區 [5]

967 回覆
1 Like 1 Dislike
紅白好睇D經典色
On C AllStar

關於膝頭受傷討論⚽️
當日我係著呢對boot,近七年八年真草同仿真草兩用,都踢過好多場地,仿真草都踢過好多個,九龍仔、九龍灣、樂富、黃竹坑、跑馬地…第一次踢顯田仿草,以用家角度,場地嘅膠粒偏多,亦可以踩到好深,比較啜腳,亦比一般踢開嘅深,我一般都會預早30分鐘開始熱身,熟習場地。
而當日其實仲有第二個系統問題,就係管理員唔俾我哋入場,話要十五分鐘前先可以入去,我問點解?佢話場地規定,咁點解我有其他隊友入咗去,我又唔入得?我話雙重標準喎,佢就話自己頭先出咗去,所以啲人自己入咗去。我話咁你點判斷俾咩人入?佢話總之就十五分鐘前先入得,我話要熱身,然後第二位職員走過來叫我同朋友冷靜啲,佢咩都唔知第一句就叫人冷靜啲,然後我話要入場邊熱身,佢就話喺出面熱身囉,我話著住釘boot點喺石屎地熱身,好明顯佢唔識,唔理佢。最終叫咗個好似係經理出嚟,擾攘一番先俾我哋入去,嘥咗我哋足足10分鐘,激x死😡。
我絕對唔介意俾大家知著咩鞋,除咗科學上嘅討論,用家現場實地嘅意見都好緊要,自問曾經都係職業足球員,假如我今次嘅受傷可以引起少少討論,例如場地、揀咩鞋、熱身方法等所有外在內在因素,從而減低未來任何人,業餘也好職業也好(因為有好多職業足球員都喺仿草訓練)嘅受傷或一世掛靴嘅機會,同時減低公立醫院手術或復康負擔等等,我會覺得傷得比較有社會意義,好過啲。
最後,業餘唔代表唔需要安全,所有事情都可以朝住職業心態去令自己令社會進步。
我希望我可以踢翻波,因為踢波真係好開心!
漫長ACL重生旅程啟動,積極,不心急

呢單大家點睇 可以討論下香港咩草場應該著咩boot 減少受傷既風險
其實真係要著ag但香港可以買到既款式又有幾多…
虛心求教,大家覺得跑馬地着ag定tf好
要睇你踢幾號場 跑馬地d場印像中有唔同質地既場
有無人自己帶波帶boot去跑馬地場邊痴條邊練下。
真係1對ag走天崖
唔好意思講漏咗,通常仿真草同10號人造草多
仿真草: ag最好 ((如果你想要多咬地+唔怕傷fg都可以))
10號場: 好天平底都得 落雨最好tf

btw傷唔傷80%唔關對鞋事 要傷平底都一樣斷acl
((我大傷完 仿真都著tf算))
踢開7人 覺得turf都夠做
落雨着返ag
legend-9-elite-ag-pro
早幾日着對ag踢真草又幾過癮但可惜塊地太爛着架仔d hg底泥地boot可能啱踢d
而家着緊對迪卡龍tf,諗住遲下升級

見上面on仔着fg(?)傷,有cm話ag啜腳啲、又易啲食力扭傷
上面果對個layout話係fg/ag都唔過份
亦大把人無事
岩學踢波 想請問係唔係買大釘boot就夠
唔駛買咩鬼細膠粒
睇你踢乜地多
仿+真草1對ag走天崖
地墊(跑馬地10跑場)+石場1對平底就夠晒

跑馬地10跑場果隻地唔常見
另外得落緊//完雨先要tf ((跣到個波片石咁飛走))
落雨大多數人都係平底hea踢算 又唔係踢職業
TF 真係好少用得著 一年都著唔到一兩次
我到而家都未買過一對貴版TF
mizuno k leather 7xx就有 有時仲平
依家我主力一對tf走天崖
未好番晒

最近踢番石地先入左對Mizuno IN

TF 可能等有機會踢個種場先再入Mizuno
我有諗過但太屎波驚比人笑
其實都無需要入tf除非你好似我咁儲多個踢
石場玩住先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞