【突發】英國伯明翰市政府宣佈破產

839 回覆
385 Like 16 Dislike
其實英國自從脫歐個下
已經開始玩完
醫院就應該你啱,應該歸nhs

呢個市政府離,以前市政就係city council 管,譬如以前圖書證就係council issued(綠色嗰張)

英國d公屋就係叫council estate

我諗你係咪想講佢regional嗰個west midlands? 嗰個係類似州/省的概念離。

但其實呢個authority係region入面d城市建構出離,類似係聯校學生會咁,離分d combined authority budget,有規模的政府活動都係去番city council level

Emergency services 係單飛或者用一個pooled concept,姐係各個city council夾咁,姐係中央政府放police budget落離,Birmingham 可以自己接或者同其他市用west midlands離接,再圍內分。

咁呢個就好depends on債權人的行動,但一般都會告上去,因為而家個情況係似公司清盤,咁一間公司清左盤後,無理由仲可以以公司名義參加商會、再用公司名義攞funding。
精英主義害死個國家
仲覺得打丁無害?香港人移民打J傷身案例
https://lih.kg/3484687
愛丁堡其實都唔錯
蘇格蘭首都...政府有錢
不過俾英格蘭綁定
治安屌打倫敦
bham 咪labour 睇
班tories 梗係打落水狗啦

不嬲都話labour 仲on9 過tories
次次抽完水被人問點做好都啞晒
無錯
可以係叫Local Government 嘅
但英國嘅Local Government 同香港人認知嘅Government 地方政府係好大分別
甚至英國嘅Council (Local Government) 明顯服務同功能上係做得好少野
比中國嘅各地方政府職能上都明顯少一截
香港有受過英國政制同有官方中文名稱
所以用市政局 係會 清晰了解個規模
烏克蘭戰爭長期化
個矛盾會越來越大
唔岩聽又5毛
笑死
英國貪污嚴重過香港喎

香港人單講Government 會好易代入香港政府個職能,即係Central Government
HK GOV 絕對係接近Central Government 多過Local Government
上面有諗法無問題
執行就得啦
佢肯將admin ops 反轉就返人地個product 扭就可以

可惜 通常諗就無敵 做就無力
香港直頭就快無貪污啦
通常都係拉下收幾百蚊,幾萬蚊嘅普通case
香港又唔會有選舉舞弊嘅
警察同黑社會又一定勢不兩立
都有人講 Edinburgh Glasgow 嘅
不過連登都公認 birmingham 唔掂
真 唔知上面啲人諗咩
唔脫歐又點會接受bno, 所以係因果關係
案發現場無個犯斷正 一定無警察黎
可以講多少少?
香港班賤種成日逃稅
係 ccptoy炒車姐係破產冇發生過cctoy又贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞