【突發】英國伯明翰市政府宣佈破產

839 回覆
385 Like 16 Dislike
英國第二大城市伯明翰(Birmingham)市政府宣布破產。伯明翰市政府承認,無法達到收支平衡,並指責保守黨政府多年來資金不足。

伯明翰市議會表示,它已根據《1988年地方政府財政法(Local Government Finance Act 1988)》發布了第114條通知,禁止除基本服務外的所有支出。

據指,是次破產歸因通脹嚴重、IT系統升級延誤3年令做價由1900萬英磅升至1億英磅、加上成人社會護理成本的增加和商業稅率收入的減少等,造成了「一場完美風暴」。

據市議會聲明指,委員會6月宣布同工同酬索賠相關的潛在責任約為6.5億至7.6億英鎊,令負債持續以每月500萬至1400萬英鎊的速度累積。市議會現時仍須為迄今為止已產生的同工同酬負債提供資金,但其已沒有資源。
英國係得倫敦好
仲快過大陸城市
開得呢啲po 預咗俾連登仔無視
移英...
咁多人移民都破產, 搞咩
是次破產歸因通脹嚴重、IT系統升級延誤3年令做價由1900萬英磅升至1億英磅、加上成人社會護理成本的增加和商業稅率收入的減少等。

印度佬(當時係財相:not my responsibility
印度佬首相: not my responsibility
IT通漲
恆大仲大獲啦
Birmingham 極多南亞人
咁多人才都老破
唔係反話
peaky blinder
可能請左班人又有得WFH
好似之前twitter員工咁
人工夠高但做2,3個鐘就收工
大陸省市政府唔會破產的
伯明翰多強國人
一個市政底破產係咪即係乜都唔使找數
想問吓如果破產的話究竟會由邊個接管
係咪即係全個伯明翰嘅人唔俾坐的士?
定還是只係法律名詞
所有市民生活其實都係冇分別
美麗新英國
可以參考斯里蘭卡
恆大、碧桂園都破唔到產啦
大陸城市點會破產?冇債主咪冇債務囉
到時希望大家手上冇債券啦
英磅幾時跌?
到底個IT系統點樣先可以由1900萬上到1億?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞