【突發】英國伯明翰市政府宣佈破產

839 回覆
385 Like 16 Dislike
其實你放佢去地利亞讀一L樣

一定會派兵去烏克蘭 用戰爭救經濟
Exactly
同埋點計都係有錢流入好過無
BQ HMV 自己都唔掂 重諗住去救Wilko

雖然依個舉動好感動 本土公司想救本土公司

但奈何英國依家稅制 根本玩撚死自己私人本地企業
真係太柒,搞到要係咁搵人洗地
星島執柒左佢啦
係唔係佢跟開,但當眾咁講係佢自己失策。

一早應該加international tuition fee,最好應該跟埋學科加,成本高eg medic嗰啲加多啲。仲有visa嗰啲fee
supplier 執咗好多
加埋其他零售商摺埋摺埋嘅舖
其實一早已經好嚴竣
argos 之前都係大大單 只係過一排又淡咗
依家到wilko

今年搵基層工係比上年難好多倍
搵唔到工啲人就食公家飯
然後政府攬住一齊死
香港人以為英國樓市同香港一樣,新樓最值錢最貴,買嚟炒乜乜乜。
事實係英國好多貴嘅係舊樓,仲有好多老過強國個黨嘅,英國政府唔會使錢去翻新,住嗰個都未必有錢搞咁多,外國投資可以出錢搞,根本成個政府都好歡迎。𠺌樓之後放返出嚟租,政府可以使少少錢就將佢當公屋咁租出去。
同埋英國放租係好偏幫租客,deposit又少,租霸又冇後果咁,甚至如果單親有細路直頭可以大條道理唔搬。租金收入計埋落薪俸稅,而家息高真係冇乜人會鍾意放租,擺銀行仲穩陣。
冇㗎啦,conservative廢,labour就剩係識加稅。換人上場開心2,3年,跟住啲有錢人咪走。
Retail呢一年都好嚴峻
除咗argos
仲有m&s, tkmaxx, lloyds pharmacy…
全部都收縮
Primark搵多咗好多
PRIMARK賣咁平都搵多?
早2年到埗未有野做, 買D純色TEE同無BRAND衫褲好平
平過香港uniqlo, giordano, bossini
Bargain嘢咪好賺
Aldi, home bargain都搵多咗
一個國家自廢 二級生產業

神仙都難救
就係因為平,啲人先買
仲有強國Shein嗰啲,頂死好多平價家庭用品/傢俬/衫舖
班白鬼懶慣
「教」出黎既新一代又鳩吓鳩吓
對得佢地多真係Feel到
HKT 早上 D唱衰香港 唱好英國班
CCTOY 正識小粉黃上身 / 玩膠
班友訓灑教 E+D 討論正常好多
大家體驗緊英國實況
佢唔係1億換oracle
而係原本諗住19m換oracle
之後突然瞓醒話唔啱用要customised 件嘢

well 買隻蘋果唔貴 買隻橙都唔貴
你話要將個蘋果煮到橙咁嘅味道
咪要請班分子料理大師囉
但係咪真係女性花紅少過男性 ?
班白鬼上一代

始終教落下一代

白人唔駛做 只要輸入外勞做人力管理就夠

但依家係成個國家結構性出現問題
外勞望到個稅制都打個突
班外勞夠期食到 社會福利

就躺平享受 福利社會政策 (反正有票在手 爆煲就搭飛機番自己國家)
又唔好咁講
未脫歐前真係大把歐盟外勞
歐洲計英國稅制無話真係好高
本身頂層嘅技術外勞亦都多嘅
仲有Amazon 啲淘寶嘢
睇英文報道講係

本身議會同工會想私了,但有個律師幫手告政府,不成功不收費,呢家真係告到佢破產

https://www.birminghammail.co.uk/news/midlands-news/hated-lawyer-who-sued-birmingham-27281696
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞