【突發】英國伯明翰市政府宣佈破產

839 回覆
385 Like 16 Dislike
點解中國無破產呢樣野,
可以破產唔係仲好咁咩,
英國都破產,中國照跟唔好咩
唔記得咗之前大陸邊度長期負債,最近用行政手段無視咗啲太耐嘅負債
咁已經有錢流入左,係咪幫到成個社會...點都有啲嘅,但好似新加坡咁,佢地發現中國移民都係買完樓買車就算,炒起左樓市,一般市民又唔受惠
冇錢嘅白領咪做藍領
一早講左,佢地會捉下錯別字,譯得唔好,然後話中國,香港仲衰
康文署個book場系統都用咗5億
都多咗有錢人消費
Consumption增加,對GDP係好,需求主導
打比郡
英國底得律
好多買樓收租又搞到house crisis
英國係一個好嚴謹嘅單一制國家(雖然嚴謹極都係四個國家,有三個司法管轄區,但至少喺呢個case嚟講,英格蘭以內嘅政治架構係好單一),下放咗俾council嘅權力係得好少,所以真係好少事,而且隔幾個月就一個council爆鑊
而且實際上,council係冇破產呢回事,section 114 notice係指council唔可以再有新支出,同埋21日內要傾點拆,例如cut budget,同埋等中央政府出手救

https://commonslibrary.parliament.uk/what-happens-if-a-council-goes-bankrupt/
連登仔 : 英國玩下財技
無咩野呀
其實一個城市破產,可以有咩影響?
見國家破產,好似斯理蘭卡、希臘、雙牙,好似又無咩野d人都係照咁生活,政府破產同市民好似無咩關係咁…
但係我地早過人地4年
咁個價咪貴人地成千倍
人性係貪心大家都知

但大家係相信個制度,
相信個法制
相信英版ICAC
令到貪污事件無咁輕易係英國發生
今次真係Bird明含
Yeah 爆啦 支爆啦
Oh sorry 睇錯左
我出返去先
唔關事
錢仍然要還,賬唔會壞(因為實際上唔係真係破產,係唔可以有新開支,同要cut budget)
點呀,有人話人口大小唔同,你又話時間唔同,咁事實係系統要求都唔同,點尻比
咁多5毛係到打飛機
呢D情況經常發生
不過人哋最想要嘅係高技術藍領
即係write off 囉
樓主pin this
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞