最有價值收息股研究所 @ 7

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
兩年樓花太長啦, 要賭黎緊呢兩年發生咩事
唔好彩既話, 兩年後都未減返息, 水泥廠又唔知會唔會搬
分分鐘兩年後超哥宣佈爭取連任
咩爭取?
到時係超哥自動連任
有冇師兄買過/ 渣緊呢兩隻服裝股
德永佳321 (baleno)
佐記709
709今年派緊成10里息, 年頭到而家升左3倍
個頭應該有排沙塵滾滾,不過都要睇個市,有可能成個area d重建會比想像中長好多
買左坐10年啦起碼
真心減息唔代表樓會升
連任硬
我唔係咁睇

2021年qe 0息,樓市破頂
同2022年個息口一急抽,樓市就調頭跌

講真,2021 一樣有齊咩國安法移民潮一大堆負面因素

當然,息口會唔會去返0息,好有疑問
但ffr去返2.5厘,樓市大機會向上,不過破頂就唔好諗啦
唔好太老定,仲有強哥
26 果張$20 入唔到 perp $15又入唔到 屌佢
https://youtu.be/a_Oy98tR_4c

打後幾年比人包圍咁起樓
起完仲要樓貼樓
你話1期望海都話
我相信要考慮埋息口以外嘅因素
息低唔代表資產要升
日本超低息咗30年
但資產要到近年先回暖

講返香港,第一個問題係投資需求
喺逆全球化嘅時代,外資唔會全徹
但同全盛時期比較,會落少幾多注去管控風險?
北水方面就唔好有太多想像
作為一國一部分,你係泥碼變到真錢嘅中國人
身體都會很誠實

另一個問題係用家需求
過幾年要移民嘅大概都走咗
唔走嗰班始終都要住
但只靠700萬人嘅話
更大機會就係傳統智慧嘅抗通漲囉
油塘灣都聽左好q耐
21年其實只係去返18,19d高位咁上下,但外邊個世界係真破頂加升幅勁,橫向比其實疫後放水個浪港樓係跑輸大市
中國經濟上升大浪
港息跟美息長期低息
香港本地供需失衡
3大主要factor都無咩淨
可能鄧炳強呢
啱啱返interim 又真係唔係咁差喎
個處境有少少似當年康城第一期咁,平就平,但環境好差

不過油塘係各大地產商自己搞,唔同康城有港鐵定期推地,發展速度差好遠,仲要有水泥廠
想問current liabilities bank and othet borrowings 個52億,係咪未計2024 9月尾個張note 既outstanding?
中期業績日期6月30
24年9月到期嘅 Bond超過1年
應該唔列入 current liabilities
應該係non current 果200億到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞