最有價值收息股研究所 @ 7

1001 回覆
2 Like 3 Dislike

可能我睇嘅News & 各地主/基金佬 唔識諗

美資基金Nuveen葵涌集運中心 2.2萬呎停車場擬改數據中心用途
英皇國際屯門工廈「變陣」申建數據中心 上月放售市值6.2億
新意網荃灣數據中心MEGA Gateway開幕 65%樓面獲客戶承諾進駐
嘉民荃灣半山街地盤2.65億完成補地價 每呎補價1829元
楊屋道工廈申重建數據中心 申請人:荃灣東工業區住宅發展緩慢
信和葵涌永基路38號工廈下季落成 獲BDx大規模數據中心承租
長實旗下和黃物流中心6樓全層 申改建數據中心、涉逾71萬呎
中電葵涌A變電站擬重建數據中心 低層設大量垂直綠化、樹木
中央紗廠舊址重建為數據中心 總面積160萬呎 預租率87%
等我研究下先
一一擊破你
講笑講笑, 大家討論下
研究下

小弟每星期都睇住城規會有咩update & 睇地產新聞
邊到有咩發展/重建 都記晒入腦
依啲野呃我唔到
我之前睇凍倉供應不足其中一個原因
就係D人拎晒去做數據中心
我都睇緊份中期業績
照計2024個張債應該安全
仲做緊47
引唔住手溝左幾手823
for your ref
Built to suit嚟講,參考凍倉consultant畫出嚟嘅圖
大概係100% CBM會等於成幢大廈GFA 10%左右

另外conversion大約要700一呎
所以你見之前鬧得火熱嗰間
好大機會就係前置成本太高,令現金流出問題
咩嚟?
咁又唔係
只係轉呢個用途比其他麻煩
買幢舊嘅返嚟重建做DC
個積批咗都仲要電力公司畀到電先得
24一定無事 淨係晉環尾數+高速 點都拎到出黎 仲有7億現金係港紙黎
前後買左成60手 由44蚊溝到去38蚊
加埋屯門凱和山第3季開賣成700個單位
我見D人J緊深圳個舊改項目要2025先預售
但雪球啲友買股都唔知做乜鳩最起碼都買perp
新世界4.8% perp跌到40 ,其實係咪仲穩陣過路勁😂
一張 12% , 一張50%

兩張都掛緊內房三寶 RK NWD GLP
Rk 7.95 perp 捱到兩年己經回本 咁邊有人會買佢2025年債,又係要等兩年😀
CHING係咪計漏左2025到期要俾番$100你
買債其實睇YTM先岩
我意思係50% 一年,收兩年息差唔多收晒當初買的本金總額,當然未收本金 ,但係一張債出事張張都違約,值博率咪應該7.95perp 高過2025年到期個張?
nwd都算係內房咩
介唔介意講解下
Nwd 係咪要pb先買到?
hkex
800萬
路勁連credit rating都無?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞