最有價值收息股研究所 @ 7

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
14應該穩陣過16就咁睇
不過唔知大佬們點睇
細心睇內地高端醫療新風投資回報唔錯,投資收入可抵消到大概一半借貸利息開支。
我純粹好奇 呢個投資有冇cash inflow
利息開支就肯定係cash outflow
隻野19年應該仲有上市
叫NFH
盤數睇就係蝕錢
我估冇cash inflow
富瑞發表研究報告,認為領展(00823.HK)早前出乎預期宣布供股屬拐點,主要不確定性已消除,但長期利率逐漸走高則對其投資前景帶來障礙。該行預期領展明年3月底止2024財年每基金單位分派按年跌6%,市場則料跌1%。該行估算未來併購活動或潛在推升純利介乎3%至6%。利率見頂是潛在估值重評的關鍵,微觀因素則需更長時間展現,予領展「買入」評級,目標價由58元降至50元。

報告稱,隨著重新開放及內生增長改善,領展已準備好恢復增長。管理層展望2024財年本港續租租金有中至高單位數增長,內地續租租金則料有高單位數增長。該行認為或過於保守,因本港本年至今零售銷售累升逾20%,餐飲(佔領展租戶組合27.6%)趨勢更跑贏商品。不過,內地復甦慢過預期及超市銷售正常化或阻礙達成續租租金目標。

富瑞降領展2024至2025財年每基金單位分派預測6%至7%,即使利率持續高企,惟風險回報趨向上行,因現時預測股息率達7%;不過,該行在本港地產股中更偏好恒地(00012.HK)及希慎(00014.HK)。
大飛哥:
我估計 dpu 係 2.5 to 2.6之間
因為佢應該會用94億去減債
相關利息開支下降都會提升個可分派收入
再計埋加租,下年保守計應該有 66億
除番即係2.58 dpu
7厘應該係 $37

FY2022:
1.188+ 1.5551 = 2.7431
趺6-7% = 2.551 - 2.5785

同大飛哥估計差唔多
冇追開
原來隻野而家仲殘過供股價
供完無耐加上高息環境未必可以有以前派咁多息
唔好用 multiple 睇好啲
我所了解我地冇用multiple去計
係直接用cash flow 去計佢派到幾多
有攤薄效應DPU應該會再細啲
條數好似計左以下呢3個factor
1. 供股
2. 加租7%
3. 供股D錢用黎減債 利息支出減少 可分派增加
75蚊時候買,都唔知有冇返家鄉既一日
原來有呢回事
咁講法其實佢供股其實都係可預期
會唔會有可能 realize 啲乜柒 investment loss depreciation etc 大條道理減派
會有人揀以股代息
總股數會多左
DPU的概念與股息近似,但與股息不同之處是,股息是以盈利為派發基礎,會受折舊、資產重估等影響,而DPU則以REIT的營運現金流為基礎,不受以上因素影響。根據本港REIT的信託契約條款,REIT會將90%或以上可分配收入派予持有人,因此REIT被視為回報穩定的投資。
唔會因為depr / non-cash item 而影響
以岩岩個期做參巧
有8百萬股係以股代息
對比總股數係0.3%
個影響應該唔會大?

咁現價都算得上係 fair price 既
如果佢未來 keep 到 rental income 可以同佢鬥長命
呢刻就係賭佢rental income keep 到
現價買1年食佢6-7% 收息
等低息環境重臨
可能係10年後
咁多位師兄, 大家覺得2024 會唔會減息?
冇咁快掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞