最有價值收息股研究所 @ 7

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
見到了
US$5B 嘅 Euro MTN Program

搞一次 program , 唔一定用晒$5B, 亦唔一定用
之後有需要先 issue, within 個 $5B 內就得

MTN 係佢 (亦係好多公司) 會玩嘅債務工具
唔係咩新奇野
其實我唔係好識, 想向你請教
姐係只係拎loan fac?
唔係真係借錢?
依啲 program , 你當係申請定個 OD 額備用
申請一次就得
之後就喺 US$5Bn 依個額度入面 issue
可以浮息/定息, 貨幣係亦不一定, 每次唔同都得

你睇返 US$5Bn , 大約 HK$40Bn

嚟緊到期嘅 中期票據, 就會用新 program 去issue 新嘅中期票據 去refinance
依家得返聖安娜同間眼鏡鋪囉
細就係細過日本城咖喇 但你話穩陣 我又覺得可能聖安娜仲穩陣

3988 中國銀行
房地產業 嘅不良貸款率 由 7.23% 下降至 5.11%

整體 不良貸款率 由 1.32% 下降至 1.28%
又贏
違約都有良性
第日係咪有善意強姦、鼓勵生育
500蚊任做既數增長都寫到係得1%以下增長
應該真係好惡劣
https://www.bondsupermart.com/bsm/bond-factsheet/XS2340147813

唔係好明
點解GLPSP 4.5 PERPETUAL BONDSUPERMART會寫YIELD係20%
點計到出黎
4.5/32=14%
唔明個EXTRA 5%係點黎?
Roadkg NWD GLP 升番晒唔知有冇巴打撈到
入左GLP
不過應該係升左個個價
roadkg 差幾蚊
$16都成到 你掛$10咁狼
PERPETUAL?
真心怕唔怕佢無錢比
BTW我見IB ROADKG無乜成交,你地其實係邊到買
ib
24同25mar 都有掛,都成不到
依家都係$18 $20 諗得過GE
RK個幾張最誇張
整係撈左GLP
新世界業績9月30
唔怪得咁耐都未有
睇錯左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞