最有價值收息股研究所 @ 7

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
其實真係仲會再加咩?佢黎緊應該停減息啦掛,話哂加左兩年
唔加唔代表會減 (得多,我估壓返落3厘左右)....

而家
當REIT派6厘幾息,平均生意息口4厘= 起碼2厘幾息差
(股東角度: 6厘派息- 4厘定期=2厘幾息差)
投資者出邊定期息口4厘,國債息口5厘

全世界都係等緊息口壓返落3厘(國債)
咁REIT息差回升( 6厘風險,2-3厘生意=3-4厘息差)
(股東角度: 6厘幾息-2厘幾定期=4厘風險=>變相推動股價回升<去3厘息差>)
定期落返2厘幾,國債3厘
823yield 升2% 不得了
我覺得唔會三厘,同起碼都幾年後先會減
一減又所有野都發晒癲亂借錢爆升通賬
39入多左一注,睇下有冇機落返37,再大注
有先入下
可能徐淨番有機
roadkg 2025 mar 升到60, 想死下次唔好咁孤寒
問題係挨唔挨得過呢幾年大爆炸咁解....
環球經濟衰退is a must
衰退帶黎零售差,生意差,焗減租

雖然而家叫6厘幾好高息,但係earning 下降會拉低真實回報
講真,國債去返3厘都唔算過份
5厘息整死哂中小企,變相推高生活成本(企業加價)
2024年11月美國大選,民主黨應該唔會呢1年玩爆個經濟掛

全世界嘅可口可樂售價平均加幅10%左右。

點知呢間汽水廠反而唔夠膽加價
有趣有趣

財報入邊淨係用一句:「收入增長主要由銷量增長拉動。」輕描淡寫帶過
可樂你都會認KO買或PEP
其他牌子都唔會買
呢間咩黎?
佢係可口可樂
中國其中一間可樂裝瓶廠
一間係太古一間就係佢
搵到了!
當我無講過
其實呢間嘢幾有趣

KO近排喺中國重新畫過地盤
太古攞返南寧、杭州、佛山,武漢、東莞、蘇州
呢間攞返營口、濟南、石家莊,長沙、成都
其實ko買唔買得過?
綠債4 75里,有冇人抽

最多都係中5手
預佢最多升上103
姐係年化回報大約 3.78%左右
102: 4%
103: 3.64%
計錯左
保險業 無 OCF, 你睇 cash flow statement 就會見到
行業特性, 要買/賣 金融資產, 令到 OCF 會忽上忽落, 甚至負數
唔能夠充份&合理地反映 佢賺到幾多 cash flow
好奇一問 點解你會記得升上103
岩岩計完
4% 我買美債唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞