最有價值收息股研究所 @ 7

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
3110 每股派 1.35
專利曱甴暴drop
咩黎 睇唔明
係咪講緊Oracle?
小心佢割大髀,派返本金畀你
律師團隊多人過研發團隊
睇左今次一半一半
其實點解ib同bondsupermart個價差咁遠
一路覺得唔係好好用
但佢D野又真係多公司用
即係咩意思?
新手唔多明
龐氏騙局

你入一百蚊去, 佢即時派番15 蚊比你
但係之後你唔好問點解
你買收息股etf應該係想佢買堆股再派息俾你
而唔係為左keep派息賣股派俾你
IB個價好似高過其他網個價
同唔係好明佢show 出黎個價係點計出黎
同ask同bid都唔同
牛角間野係咪想咁
應該係最近一次IB成交價?
有啲Bond流通成交唔多 個價好少郁
存入實體股票 轉讓人個位要簽名
咁安唔安全 簽左會唔會心人轉左名
1883跌到邊個位你地先再入?
2.85?
啟德地5300蚊尺
啟德發展區地價沉淪,地政總署公布,啟德第2A區2號及3號地盤住宅地以53.5億港元批出,中標財團為信和置業(00083)、中國海外發展(00688)、鷹君(00041)等合組財團。以總樓面約992,298方呎計,每方呎樓面地價約5,392元,為啟德2014年2月後約9年半呎價低位。

該地皮原定上周五(8日)截標,惟因極端天氣狀況而延期至周一(11日),最終收到6份標書,其他入標財團包括新鴻基地產(00016)、長實集團(01113)、恒基地產(00012)、南豐集團。

上述地盤鄰近港鐵宋皇臺站,佔地約145,306方呎,可建總樓面約992,298方呎。中標財團須按賣地條件興建的長者鄰舍中心、嚴重弱智人士宿舍、男童院等政府設施,相關面面積不納入總樓面內。

資料顯示,該區對上一幅批出土地,為鄰近上述地盤的2A區4、5(B)及10號地盤,於去年12月由長實以87.03億元投得,樓面呎價約6,138元。直接相比下,今次地價於9個月下跌約12%。
而家邊間最多地係手
12 or 16?
最近開始的起心肝睇D會計書,其實都幾易睇,D字大大隻,如果唔自己計一次,一個鐘都睇到50頁不過有樣野唔明,點解要係 balanced sheet整樣叫 商譽/Goodwill嘅野出嚟?你收購一間公司,俾左多個間公司值既錢,個公司既原owner收左錢之後一定就拍下個羅柚有走咖喇,唔會退返D錢俾你,點解唔直接張Goodwill放係profit and loss statement道,計做一種支出?
地價5300
建築成本6000
總成本 11300
地產商賺30%
啟德 萬6蚊尺 指日可待
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞