最有價值收息股研究所 @ 7

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
綠債4.75
100蚊買
如果升上102蚊 --> 如果D人係102買入 就會變4%回報
港共出呢個息率事實係吸引 有誠意
吸引條撚咩
最多咪高過risk free rate ~0.2%
邊個on9會102接你啲貨
減息預期(假既)
你用嘅required return 係?
明白,多謝大飛哥
coupon rate = 4.75%
假設升上102蚊
姐係考慮市場有人用102接綠債
3年收息 = 475 * 3 = 1425
投入 = 10200
總收 = 11425
3年回報 = 12%
平均1年4%
我咁樣計
103同樣計法
用 excel 計 irr 唔係好難啫..
EXCEL白痴
但條數大約係咁上下啦
我係冇考慮到D 息ge PV
但應該唔會影響太多
Face value = $100
Coupon rate = 4.75%
Annual interest = $100 * 4.75% = $4.75
假設rrr = 美國三年期國債債券收益率 = 4.615%

每半年派息一次 每次派$2.375 ($4.75 / 2)

CF1: 2.375 / (1 + 2.3075%) = $2.3214
CF2: 2.375 / (1 + 2.3075%)^2 = $2.2691
CF3: 2.375 / (1 + 2.3075%)^3 = $2.2179
CF4: 2.375 / (1 + 2.3075%)^4 = $2.1679
CF5: 2.375 / (1 + 2.3075%)^5 = $2.1190
CF6: ($100 + $2.375) / (1 + 2.3075%)^6 = $89.279

Sum: $100.37

好耐冇計過,唔知有冇計錯,戴返個頭盔先
同埋啲數係用手機計,好大機會唔准
呢個係老母
同埋每個人個rrr都唔同
岩岩EXCEL計
如果102蚊
姐係IRR 4.64%
所以我相信抽係有錢汁多D
當然息率再爆升上去 上5% 咪冇
計錯
應該係 10025先岩
係wo, 睇錯左, 自膠
多謝數簿哥同大飛哥
用個Rrr唔係就用番同年期美國國債咩 ,就4.6左右
上面計到100.37
理論上market price應該用返3年exchange fund note yield (around 3.85)咁上下去計 rather than用3年美債
為了鼓勵購房,內地政府近期展現出放寬現有規定的意願。法國外貿銀行發表報告指,據其分析,存量房貸利率下調50個基點,會導致銀行利潤降低8%,淨息差(NIM)下降8個基點。2019年至2023年二季度,銀行的淨息差已經從2.2%下跌至1.74%,房貸利率政策變化可能會加劇銀行盈利能力的結構性壓力。
ROADKG 9月個張已經70蚊
佢 1月張債已經15蚊升左一倍
GAY巴FAT FAT
BTW GAY巴真係生死搏鬥型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞