最有價值收息股研究所 @ 7

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
呢隻嘢唔減派搞唔掂

之前睇過fcf已經係負數
佢仲有大project搞緊
將軍澳粉嶺舂坎角…

邊有咁多錢派出街
個cash flow 一望就知負數
我感覺睇落去就係霸地盤囉

要睇返大股東(shk)貸款利息係幾多?(之前睇過唔記得咗)
於 2018 年 12 月 28 日,本集團與新鴻基地產集團訂立一項貸款協議,即新鴻基地產集團同 意向本集團提供總額為 3,800,000,000 港元的無抵押貸款授信,其年利率固定為每年 4%,為 期 72 個月。自 2020 年 8 月 1 日起,該固定利率由每年 4%調整至每年 3%。於呈報期末,已 從該貸款授信當中提取 3,800,000,000 港元(2022 年:3,800,000,000 港元),用作資助各現有 數據中心項目及營運資金需求。
是的 你冇錯
可能我冇講得特別深入
想表達嘅點係未知幾時係回本期
1686粒OP大左勁多
唔知粒OP有D咩
唔好齊睇finance cost
佢好仆街地有cap 到
Borrowing costs capitalised during the year arose on the general borrowing pool and are calculated by
applying a capitalisation rate of 3.36% (2022: 0.96%) per annum and specific borrowings to expenditure
on qualifying assets.

The above bank borrowings carry interest at effective rate per annum of 3.34% (2022: 0.85%).
2023: 9735500
2022: 8087137
9735500 * 3.34% = 325,165
8087137 * 0.85% = 68740
佢annual report 寫升左266%
其實應該就唔止
應該係升左 373%
應該會係annual report cash flow statement 見到佢真正interest paid 粒數大好多
1686 如果落7% yield 應該會入D
但到時姐係得番1.6
佢講得岩
但起廠房如果demand 夠係冇問題
但上次數巴睇report 見到香港vacancy 有20%
黎緊又好多公司起DC, supply 升多勁
想問下個PPT係邊到搵到?
hkexnews 好似得announcement?
房地產股會唔會好多呢D borrowing cost capitalised
一樣有, 岩岩睇2007
P/L 1454 mil
實際係7XXX mil
所以睇cash flow 簡單D
實際比左幾多冇得呃
佢仲發緊夢想啲客由科學園堆場趕返出嚟
自己嘅occ.就可以填返上去

但現實邊有咁理想
加上堆客無平價場可以租,亦可以揀唔用
路勁之外 新城都係一個選擇
差唔多入場費

Seazen - Too much downside priced in
https://www.cmbi.com.hk/article/8757.html?lang=en

双轮驱动增厚“安全垫” 新城控股商管毛利占比达43%
https://www.guandian.cn/article/20230830/355738.html
accounting treatment 其實合理
而實際上cap 左個D interest 係會經depreciation 攤番落去
跟番building, 30年or 50年咁攤
最尾其實都會反映曬係P/L入面
而如果睇呢D capex, 我覺得最緊要係payback period 幾耐, 幾時回到本, 回到本就OK
暫時可以payback period 會長左D?
overall 73% occupancy 我又覺得唔係真係好靚仔
請問下大飛哥
659呢d咁多業務既企業可以點樣同佢做估值?
外媒引述消息人士指出,內地正計劃推出更積極的措施以支持樓市,包括取消大城市非核心地區的限購令,尋求逐步取消新樓限價政策,意味可能容許地產商市場化定價。

消息指出,內地現行政策仍不足以提振樓市,因此加大扶持力度。國務院過去幾個月一直指引人民銀行等監管機構,研究新措施支持樓市,預期將於未來幾周內推出。

報道指,計劃推出的措施包括取消北京、上海和深圳在內大城市非核心地區的購買物業限制,消除大城市居民置業需求的障礙,不過落實具體細節由各地方政府在未來幾周決定,主要原因是擔心引發投機性買樓的可能性。
KO穿左60,有冇師兄想入?
穿58先再考慮
我有,純粹係鍾意食
所以一年前買少少,拎股息去食開心啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞