最有價值收息股研究所 @ 7

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
係我地收購公司個陣, 係會 計間公司值幾錢
咁我假設 apple 我地計完其實佢值100蚊
但實際要150蚊先收到佢
其實係話比你知, 有部分野 係盤數睇唔到, 而呢樣就係我GE 名聲, 因為我呢個名聲, 我間公司要值150蚊
多出呢50蚊 我地會叫佢做goodwill, 而呢樣野係asset 黎
姐係街外面人所講GE branding
如果我正係考慮你D機值幾錢, 你D AR值幾錢, 咁我買小米同我買apple 係冇分別, 但點樣apple 會值錢過apple, 其實就係人地個brand 出名好多
而呢個brand 就係可以幫間公司賺更多錢
我地考慮點解要入番B/S 定P/L 就係講緊 佢係咪long lasting
要起咁多政府野唔平
加上啟德盤一定係sell高級
用料又貴啲
工人又短缺
7-8000合理啲
使撚
大家覺得331幾時會出成績
個陣未開關
連石仔都搶哽係貴
同埋政府係收得嚴d
d步驟係要跟(點都做下樣)
私樓好撚鳩
17新界應該都好多?
14好似無係手?
take住reference 先
計多好過計少
你岩
會唔會有可能我唔係因為一間既branding而收購一間公司,而係因為覺得個間公司日後可能會成為我既競爭對手,所以想快D收購,避免佢日後坐大?咁樣係唔係都係 商譽/goodwill?
另外,你提起brand應該可以幫間公司賺更多錢。咁既話,我係唔係應該理解成係理想情況下,我收購左依間公司之後,我應該係能夠善用新收購公司既branding or whatever唔能夠用數簿表示既野嚟增加我自己公司收入Or資產價格,直至增加既價格係cover到個商譽/goodwill呢?
其實我重係有小小覺得goodwill依樣野唔係一個好既 concept, 收購完就係一個sunk cost嚟,無人知道單交易係唔係真係值點解唔一開波就當洗左筆錢,等之後真係有回報個陣先加返入表道?一開始就當佢係資產好似好 deceiving咁
會唔會有可能我唔係因為一間既branding而收購一間公司,而係因為覺得個間公司日後可能會成為我既競爭對手,所以想快D收購,避免佢日後坐大?咁樣係唔係都係 商譽/goodwill?
有可能, 我所講brand 只係其中1個說法,
總之我買你GE錢>你現時計net asset 值GE錢, 突出黎個舊就係goodwill

另外,你提起brand應該可以幫間公司賺更多錢。咁既話,我係唔係應該理解成係理想情況下,我收購左依間公司之後,我應該係能夠善用新收購公司既branding or whatever唔能夠用數簿表示既野嚟增加我自己公司收入Or資產價格,直至增加既價格係cover到個商譽/goodwill呢?
branding 係一個abstract 野黎, 你冇得善用, 你只可以盡量令到佢keep 住好, 所以你要做marketing
你一路marketing做得好, 生意又好, D人對你信心大左, 個goodwill 自然會值多D錢, 但係會計上, goodwill 係以historical 入賬, 但要考慮impairment

其實我重係有小小覺得goodwill依樣野唔係一個好既 concept, 收購完就係一個sunk cost嚟,無人知道單交易係唔係真係值點解唔一開波就當洗左筆錢,等之後真係有回報個陣先加返入表道?一開始就當佢係資產好似好 deceiving咁
買入個個人覺得值, 你諗下 點解佢肯150蚊買你100蚊野, 就係覺得值<---
如果唔值就唔會150蚊買, 直接100蚊買
如果以你個concept, 你買部機番黎都唔知佢係咪真係幫你賺到錢, 點解你要入asset 唔入P/L, 直到佢幫你賺到錢先入asset
又講個例子, 廁紙都係實實在在買到GE野, 點解佢會入P/L 唔入asset
上面有D 唔記得bold
如果睇得唔清楚/唔明 隨時講
想請教係邊本書?
會計佬諗野唔需要用常理理解佢地總有方法將一條數classify做另一樣野
生意買貴左> goodwill
洗左既錢想攤幾年冇咁肉酸> capitalize
想搭單請教大家,當年細劉棟sogo(利福國際)好似係用ppe入帳?果棟野升值咁多,點解可以唔洗做 revalue ,繼續用買入價入帳?
升值咁多突然入帳咪突然收入大增
然後有機會要分錢?
佢個圈子既野最好一條毛都唔好掂
scam黎
因為PPE Standard 可以用2種方法
Historical / revaluation model
大劉個隻應該係以historical cost 入賬
只有棟野唔值錢,低過佢買入價先會出事, 要減值
又唔可以咁講
我地有我地GE標準
咁未好著數,棟野好似升到成百億,asset條數仲用n年去計
理論上 capital 升值應該要入 unrealized gain?
因為會計上會睇你棟野係自用定投資
自用Historical cost 入賬, 考慮impairment
投資用就每年要搵個Valuer 計番東野值幾錢, 以fair value 入賬
咁未好著數,棟野好似升到成百億,asset條數仲用n年去計
理論上 capital 升值應該要入 unrealized gain?
如果以你講法,
我買左部printer 幫公司print 野
點知原來部printer 突然炒起
由3000蚊變6000蚊(市價)
咁我係咪要將佢用fair value 入賬?
https://lookitsmathbook.blogspot.com/2023/01/update-2023.html
數簿兄個booklist
之前睇左"用生活常識就能看懂財務報表“,依加睇緊大魔法師大會計師系列(點解個書名可以咁中二病?)
真係唔難睇,比起D 理科書Engine書哲學書又要揭前揭後睇依D平民會計書唔難明
《經濟通通訊社14日專訊》路勁及深圳控股(00604)發展屯門掃管笏管翠路18號項目「MORI 凱和山」公布第1號價單,涉及140伙,位於第1、5座,涵蓋11伙開放式、44伙1房、74伙2房及11伙3房戶型,實用面積291平方呎起。以最高折扣率18%計算,折實平均呎價11088元。折實呎價9168至12336元,折實售價312.5萬至824萬元。入場單位為5座2樓K單位,屬開放式戶型,實用面積291平方呎。
一房
凱和山366萬
Oma 399 萬
Omabts 462萬
帝御 500 萬
恒大轟龍彎468萬
飛揚 437萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞