最有價值收息股研究所 @ 7

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
屌,中伏唔
個數字原來唔會自己跳落8
凍倉你睇到咁差?
仲量聯行預計需要5億立方米的新供應來填補現有缺口。容量落差是現有存量的2倍之多。
https://ps.hket.com/article/3348831

btw. reitar 你都識
GLP其實4.5同4.6個張有乜分別
個價差咁遠
call date & coupon re set date 唔同
早D RESET點解會吸引D?
即係搏佢早D收回?
佢個 reset 條款係 US 5Y + X.XX% 嘛
咁依家個 5Y 咁高 = coupon 一定會高過 4.5% 4.6%
(睇下 2026年 仲係咪咁高, 不過點都高過當年 0.8%)
早一年拎高啲 coupon 唔係好事?

call 都係, 早1年 , 多個機會拎返$100
(不過我覺得短期內佢 call 嘅機會唔大)
做凍倉就算build to suit
因為要留空間畀積車出入
變相optimal都只可以用到6成左右空間

行業亦有淡旺季之分
就好似酒店咁
on average occ有7成已經好唔錯

物流公司嘅客係咩人?
凍倉嚟講就係牛奶公司呢類
當佢哋要出貸畀第三方
就會將啲倉放物流公司,而唔係自己嘅倉
用CBM計由400到600一個月

上面就可以計到
物流公司能夠承受到每呎幾錢租

香港嚟講,成個行業生態同賣影印機打個和
實際係賺墨水無咩分別
留名
呢個就係你同大飛講一CALL即執二百個個樣野?
但其實4.6%息對而家黎講佢應該有著數?
佢應該用唔到4.6%息去CALL到同一筆資金?
佢一reset就唔係4.6 係 5Y+3.x around 8
所以咪話唔會call , 依家「內房」 邊有USD bonds出到
明個邏輯
GLP 就算唔CALL, 以而家個價咁殘
yield on cost 都好正
都好似無乜人出入
lm
連登大船lol
諗多左
連登仔問得最多係內銀 941 2638 6823
我覺得岩岩好係兩邊
一邊內銀,941, 2638

另一邊823, 14,1883,331
離題一問,大家有無用app黎記自己d t交易定係純睇番券商果個算?
lm
我用google spreadsheet
ib 有得gen report
941賺到飛起喎
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞