最有價值收息股研究所 @ 7

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
真係唔洗日日睇~ 想再買可以幾日望下,吾買就一個月睇一次都夠~
其實好小事…

你應該買咗一年都冇?
你而家個狀態係用短期波動,預期長期回報
個幾%你仲要收過息
你咪當買左ibond, 有息收咪得,出業績先再睇,你都唔會日日望住ibond咩價掛
假膠?
真,之前升到3.3x
回到3.2幾入左注,跟住直插落3蚊
唯有咁諗,等下年5月..呢大半年好苦悶
BIM Land最近都做左類似嘅野Moody’s當左佢a form of default,但佢得一張usd notes冇咩問題,買完就冇咩影響。

但RK仲有幾張係身,如果佢行tender offer但唔用par buyback,其他幾張個價分分鐘插水扯高ytm,對佢之後refinance都唔係好事。
應該冇tender offer
純粹open market buyback
有樣嘢唔明既係通常呢啲應該trigger 啲bank loans/debts 既restrictive covenants
Rk 咁做又冇事喎
中原地產屯門、天水圍、元朗及青山公路區高級資深營業董事陳忠浩表示,「凱和山」首張價單極具吸引力,開價震撼市場,勢必凍結新界一二手市場,料掀起搶購潮。他稱,項目比同區一、二手約有20%折讓,更與掃管笏上一個新盤低逾30%。上述折實最低呎價亦創同區超過8年新低,更比2015年11月滿名山最低呎價9187元低。

美聯物業住宅部行政總裁(港澳)布少明表示,料項目將受年輕首置客鍾情,估計約80%客源為90及00後。項目投資潛力亦不俗,故相信客源約20%為長線投資客,預期項目落成後租金水平呎價達35元水平,估計租金回報率逾3厘。
bank loans 通常有acceleration clause
冇銀行consent 既話,如果Pari passu or lower early repayment, bank loan 要forthwith 還錢

Restricted payments 呢啲好common terms, 接近boilerplate 黎

當然below par repurchase 都應該係銀行樂見既
2189 老人院

依家咁多大地產都平, 唔洗買到2189 依啲細價股
sogo 幢野因為 自己用嚟做百貨公司, 唔係收租,咁就唔係投資物業,就唔洗做 物業重估,可幾繼續用成本價入帳

佢醒目嘅位係, 自已做百貨,但實質係分租一個個小攤位比唔同牌子
但!都係 百貨公司
吹佢唔漲
利福 年報

物業、廠房及設備
物業、廠房及設備包括持有之樓宇用作生產或提供商品或服務,或用作行政用途(在建工程除外),於綜合財務狀況表中乃按成本減其後累計折舊及其後累計減值虧損(如有)列賬。
在建以作生產、供應或行政用途之物業乃按成本減任何已確認減值虧損列賬。成本包括專業費用及就合資格資產而言,按本集團會計政策被資本化借貸成本。
該類物業於落成及備妥作擬定用途時,將適當分類為物業、廠房及設備。

投資物業
投資物業(主要包括租賃土地及樓宇)乃持作賺取長期租金收益或資本增值(或兩者)且並非由本集團佔用
唔太明,請問介唔介紹講多少少

佢棟野點會唔係收租,sogo成棟野都係放租比 luxury
佢地 咁樣叫:

來自特許專櫃銷售之收入
來自相關特許專櫃之貨品銷售收入,乃根據合約條款下按銷售若干百分比計算。當特許專櫃未能按照合約條款達到最低保證收入時,最低保證金額確認為收入。本集團以代價金額淨額確認收入,本集團就此將有權交換服務,即特許專櫃銷售貨品時有權收取之佣金。當及於處理各項交易時,特許專櫃同時收取及消耗本集團處理各項銷售交易之利益。

係佣金
稅局咁都唔做野
條例好難跟上商業變化 你改得黎佢又有另一啲花臣
日本酒商唔想俾啤酒稅整左發泡酒出黎
JD 唔想俾 bourbon 稅叫自己做 tennessee whiskey
通常唔太過份都隻眼開隻眼閉
accounting treatment 關稅局咩事
而且相關收入都有比稅
日本D可以做消毒殺菌作用既飲用酒
酒店都一間間放租 咪又係ppe
你無改錯名

酒店係提供 住宿 & 餐飲服務
唔係就咁 業主租間吉屋比你咁
(1881富豪REIT 租成幢野比 0078 做酒店 係一個好例子)
(1881 因為放租物業, 可以計 投資物業)
office / 商場 都係就咁租個空間比你
其他服務逐樣計錢

any肥, 依啲野交比會計佬慢慢玩

另外答返上面
會計準則 同 稅局無乜關係
稅局會有另一套去計稅, 依層唔洗擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞