[Mnet] 《Queendom Puzzle》 綜合討論區 (5)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
姜濤同薑糖我個人冇乜反感,不過睇落連登仔好似對佢地好多怨言🙃
諗起一件事想離題分享下

「#姜濤誕」當日,姜糖有歌聽,仲有另一樣令人感動的消息,#姜濤香港後援會 與 #姜濤姜糖將心比心義工團 義務協助 #香港兔唇裂顎協會 的賣旗活動,總共籌得117萬元,其中有76萬來自後援會認購,保障了香港兔唇裂顎協會至少一年的運作經費!

協會賣旗日上月23日進行,到上周六姜濤生日確認總捐款額,善款數字,大大超出朱太預期,她接受《娛壹》訪問再次多謝後援會、義工幫忙:「如果今次冇姜糖幫手,可能只係得40幾萬,多咗姜糖幫手認購金旗,先有76萬咁好成績,應付到全年開支。」協會在2005年開始賣旗,過往每年大約籌得50至60萬,朱太再次感恩:「好多謝佢哋,如果冇佢哋,唔知下年點運作。」
_
姜糖今次為協會設計賣旗款式,又有套裝金旗、感謝卡,今次賣旗總共有約4千位善長,當中姜糖有超過3千人。朱太見證姜糖無條件付出:「一呼百應,幫咗我哋好多,全程跟進設計、感謝卡、宣傳,義工又幫手包裝,處理咗好多繁複嘢,每次包裝都有6至8人上嚟幫手。」
_
老套一句話,生命影響生命,朱太分享了一段經歷。姜濤生日當日,有位年約60歲的婦人去到協會,捐出1,000元,朱太覆述婦人說法,「我唔係姜糖,但我知姜濤今日生日,想用姜濤名義捐錢。想幫啲細機構、幫啲冇咁多人識嘅會,大機構已經好多人捐錢,細機構得到嘅幫助同資源都少啲,睇到姜濤Fans嘅post,就嚟咗呢度捐。」
我仲聽過一個節目訪問信和賣偶像相嘅舖頭老細,最近幾年kpop唔算紅,加上疫情,好彩有mirror隊野發蹟,令佢哋唔使倒閉,利潤更比kpop畀人抽佣少得多,仲好自豪地說可以賣本地歌手都比以前一直賣k pop生意仲好,很久未試過
中共都送錢比非洲,所以可以吹奏習主席
係咪咁
一個本土明星啫,就算啲fans幾黑人憎,佢地有冇亂改法律😒捉年青人去坐監攪到食四方飯嘅地方冇啖好食先,無麻,唔使講到主席層面麻
做乜仲咁好心機陪白卡玩個個正職做社工定特殊學校老師
溫馨提示
本post強烈建議無視 首席NA粉WOW皮王 (會員編號:265325)嘅所有留言
其實你哋咩嘢心態追kpop偶像㗎,做唔到薑糖嗰班咁瘋狂最小節目討論有人罵叉自己偶像唔罵叉番都要解釋下麻,家下你哋覺得追k pop,鍾意偶像好羞恥嗎,使唔使畀啲風向能講兩句就冇自己分析能力唔敢出聲,話block就block咁人云亦云不如加入民建聯,連個綜藝節目討論都要block來block去,做縮頭烏龜,唔係睇內容(甚至block左無睇過內容)就標籤人白卡靠呢班人香港嘅未來唔悲觀就假
個節目過埋下星期二就完,呢個po好快就會消失
下個post可以叫定7up討論區(冇嘢好討論)
我真係今日放假無聊無點唔做 開返kam撚個封鎖睇下佢講乜搞到大家咁進激要回佢 笑到我柒碌 搞唔撚掂 到底個腦要幾跳脫先可以討論一個娛樂節目去到分析人地嘅政治意向同修養 啲意識流勁過寫我username本書個作者

份人又茅塞又主觀又重filter去睇人主觀重filter都唔緊要 迫鳩人用佢套主觀去理解先變態 為咗brainwash人不停用啲誇大失實嘅形容詞去詮釋所有人同事

搞唔掂
我都係岀返去繼續完全封鎖佢
等到岀第一首歌先會有10頁
原來block左可以開返,真係唔知,BTW,令你無聊嘅假期笑到76我都原來有啲作用

think outside the box我就當你讚我㗎喇,多謝,講嘢串同唔跟常理出牌都係我style可能係跟19學既,

可能電影同心理學睇得多,參加者嘅心態分析只係個人分享,講得啱唔啱,自己判斷喇,你哋又唔係小朋友,又唔係困住你課室進行填鴨式教育,又唔係攞把槍指住你,最多話我好似美國電影咁樣參透大美國主義軟實力輸出

係我心目中你哋呢班茅塞連登仔要改變你哋心態真係唔係一朝一夕最少下星期二前做唔到,嗰班娛樂節目連燈仔真係講定後會無期啦另外一班會入七喜隊既我哋矛盾唔大嘅,應該都可以繼續開心討論🤣
扯得太遠

開始見人sell elly同輝序互相配搭,就好似NANA配jihan咁

首兩個破10K既不是7強既黑馬, 星期二7強最後兩個位真係幾緊張

woo!ah!人唔多但真係夠忠心同快速
你唔好同我講呢一part係直播完之後先拍,痴線,捱夜拍
覺得蓮熙好危,好多人話佢簡接害死櫻桃
Elly反而個勢勁
見到woo!ah!印成員衫
Nana有份。

希望唔係太多人相信魔鬼剪接out左人,仲要瀨落去一個無辜女仔身上,BTW,elly雖然過左檔贏左,但係我覺得NANA講得啱,elly冇考慮過佢嘅支持者想去表演邊首歌
講害死櫻桃邊個夠NANA爭
擺哂人地3個係炮灰歌 又唔肯比jiwon轉隊
Nana直接
Nana導演 蓮熙主角 櫻彈反派?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞