[親生仔] Google Pixel 討論區 (100個post都唔見有行貨)

1001 回覆
12 Like 8 Dislike
我無聊試過, trust device係唔需要指紋密碼或者圖形解鎖, 但你都需要你個screen向上撥一撥開機.

我意思係如果你部電話擺咗喺檯面, 只要有人喺你唔為意嘅情況下撥一撥個mon就可以收你錢, no question ask.

雖然佢個官網話手錶同電話可連接距離只係0.5m, 但我同我老婆特登試過, even距離大約10m都一樣一撥就可以開到收錢.

難聽啲講, 如果有人偷咗你部電話, 只要佢係你十米之內可以隨時一撥解鎖, 連撞吓密碼都唔使, 勁方便.

至呢個危險性大唔大真係見仁見智, 應該大把人覺得user friendly.
我知可以解到鎖 但用呢個方法解鎖俾錢好似要另外authen 唔係就咁得
我之前試過撥開先拍就得, 唔撥拍就要密碼指紋/解鎖.

而家有冇改就唔知, 唔敢再試
你特登唔用fingerprint 去unlock就知但因為我自己有時都冇為意係用咩方法去做unlock 佢fingerprint個位太順手
其實用咗成年, 我覺得p7p 個fingerprint係冇光嘅情況下超差, 成日解唔到, 仲衰過我舊時報S10+, 但其他時間都好快
還好,我部P7P唯一只係有時隻手太乾,失敗率就會大大提高
我熄曬燈都用到s10好似係ultrasonic
有光嘅情況呀我真係從來都未試過失敗, 手濕手乾都勁快, 但冇光嗰陣就食得屎

btw, 冇光嘅情況係指夜晚熄曬燈攤係張床或者喺架車入面.
冇裝其他
VoLTE 都唔係最必要
但繁忙時間搭鐵上唔到網真係
熄晒燈用指紋我就未試過超慢/失敗
我部P7P除咗6月7月更新,搭東鐵會偶然冇服務之外,之後都未試過上唔倒網

入wallet設定睇下差d咩
依家睇又正常

可能因為轉咗付款設定檔
唔淨係地鐵
有時喺公司屋企做speedtest 都係1, 2 mb
Btw ching 咩台
CMHK & 3
想請教下各位師兄

我由oneplus轉過嚟pixel, 想問問應該用咩app transfer data好?
Pixel一開機就會問你過唔過data,你用盒隨附嘅typec to typec綫將兩部電話connect咗就可以開始transfer

感謝師兄 好人一生平安
我喺屋企(大埔)為例就大概10-23,紅磡就35-50↑
btw,反而4a實體指紋,手濕少少都唔得
Pixel d指紋係廢 包括P5
係咪得我7pro指紋正常 反應好快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞