[親生仔] Google Pixel 討論區 (100個post都唔見有行貨)

1001 回覆
12 Like 8 Dislike
咁記錯咗,應該係CMHK同SmarTone先刷倒Pixel IMS
咪又係罐頭信
即係你部電話只要係解鎖嘅狀態, 我偷撚咗你部電話拎去買嘢係完全冇問題, 甚至我只要拎住一部可以收錢嘅device, 喺你用緊電話嗰陣接近你部電話, 我已經收咗你錢, 你喺嗰一刻係冇得say no.

當然你可能覺得好方便, 但我唔覺得咁樣有幾安全.
我第一次自己收鳩自己錢嗰陣, 都呆撚咗

不過冇計,雖然我覺得咁樣完全係小偷 friendly,但 google覺得咁樣係叫user friendly, 唯有自己小心用
你指三叔公?咁我唔知呀, 之前10+ 用咗咁耐Samsung pay都係要confirm多次先俾錢, 但google wallet就乜機都唔洗.
真係睇你點睇.

試過係公司對面買咖啡嗰陣, 有兩個女人放咗部電話喺枱面撳緊相畀大家睇, 我喺後面排隊畀錢, 結果老細一拎部機出嚟嗰陣嗰個女人部電話近過我, 就收咗佢錢.

其實現實經常性發生, 只係你一直都唔為意, 或者潛意識accept咗覺得呢啲叫user friendly.
apple pay係解鎖狀態下比錢要㩒兩下power button確認
唔知點解死都唔肯整粒nfc 嘅toggle
吓!?即係唔解鎖部電話都照咇到?玩到咁大鑊?
其實真係要confirm 多次

最好有得揀點confirm ,一係power button ,一係指紋
un唔unlock唔係重點

樓上係講用緊手機果陣,都俾人強行detect到nfc俾左錢,冇confirm 多次

我係估唔到nfc可以咁遠都收得

仲有Android 收埋個nfc開關,唔再放落notification bar,令你貪方便,習慣長期開住nfc
user friendly

其實你可以裝個nfc掣喺home screen到撳嘅,不過有冇咁嘅需要呢?

點解google唔直接喺每次收錢之前都要password / finger print confirm多次?

而家要user熄咗nfc去迴避唔好意外畀人收咗錢, 其實等於張“安全”呢個“責任”推返去用家身上, 變成你畀人撻錢唔關我事㗎,鬼叫你要長著nfc呀?

吓?點解menu冇咗nfc?咪因為 user friendly 夠方便囉!
我意思係
最好有得揀點confirm ,一係power button ,一係指紋

依加冇,而且又收埋左nfc,變相更容易出事
我知, 唔知我係咪第一個屌柒呢樣嘢嘅人?定其實大家都覺得有問題, 只不過冇出聲?
頭先去超市試過,要靠近先sense到,其實係咪對方部機有得set強度
我公司用緊普通ANZ eftops機, 對面咖啡舖係類似下面呢2款.

btw, 年頭同老婆去sydney旅行, 見過街邊啲乞衣乞錢都用呢隻, 好撚先進
ifixit買舊電要50usd

利伸唔識整
如果你部電話俾人偷左仲解埋鎖
咁任何電話iPhone , Android 又好都一樣理所當然係人地做乜都得架啦,睇唔明同Pixel有咩關係

如果真係好在意安全性,建議其實可以長關nfc,每次付款先開nfc,咁就最安全
其實上面都有人答咗, 但有部份人到而家都唔明個問題係邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞