[親生仔] Google Pixel 討論區 (100個post都唔見有行貨)

1001 回覆
12 Like 8 Dislike
用緊iPhone 諗緊轉唔轉會好
想問下 Pixel係咪仲係用唔到八達通?
同埋想問下google pay好唔好用?
平時比錢主要都係apple pay或者八達通 如果轉會無咗嘅話都幾唔方便

iphone 12pro+pixel7a雙修
本身7a做副機
用用下變左做正
好多時都無帶部iphone出街
八達通除左samsung無其他android機用到
google pay同apple pay無分別
街收apple pay嘅地方都收google pay
八達通用返實體咭
四角頂掌心,唔好揸
重手,19xg
btw,190g好似已經係手機界的常態
所以我仲用緊Pixel5
電夠勁,影相靚,手感一流
想問想買部用黎出街旅行影下相(夜景都會) 係咪應該買7a?

見樓上巴打用6都好靚
4a主機,舊電就來唔得,個殼自己爆開,有擴散feel,似就來唔得

有5a,本身諗住轉,但又話死機,依加只敢做副機

Google pay係咪同apple pay一樣咁快比到錢?
相機同價錢係我想轉會嘅原因
希望p8 pro唔會太貴
夠膽DIY嘅話可以去iFixit買 運舊電返嚟然後自己裝
舊電係Google認證嘅原廠電嚟

換殼換電加埋1100
手機點重都唔會重到好似啞鈴咁
重啲又唔係有咩問題
想問

即使factory reset之後,點樣可以set一定要你入gmail 同password 先可以再用部機?
即係就算俾人執左部機,reset左都用唔到

係咪有得set?
1800買到翻新P5
1500以下買到二手P5
4a唔值得花錢去贖命
沒有android 14
有更新
最大問題係運舊電 冇得集運
12.xx mb 求其出個update頂住先

好過夾硬上14多bugs
一樣咁快

13mb
都係 nfc 完全唔會有分別一秒都唔會有有嘅話樓上個巴打切
我覺得apple pay方便d 唔係講實體拍果隻 係網頁比錢果陣 有d網站可以直接apple pay 但無google pay 咁就要慢慢填信用卡資料
google ac好似可以save 信用卡資料 一到比錢就可以自動填
但感覺無咁安全
同第三方服務整合蘋果霸權真係無得輸,習慣左個生態圈真係好難轉,淨係張西瓜咭,fd 覺得理所當然咁問做乜唔用手機,就咁開張咭就得,又可以放入隻表 ,吓..我連想裝個app 試下都見唔到喎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞