[親生仔] Google Pixel 討論區 (100個post都唔見有行貨)

1001 回覆
12 Like 8 Dislike
我用Google pay 都好幾年,一向都幾乎完全貼近個收銀機nfc感應器先會有反應,點解會有人話好危險好遠都detect到
因為呢度大部份人用Google pay都無問題,得你用到有呢個問題
咁人地用落無事又真係好難去明你個問題架喎
我明佢講咩,因為我一開始用google pay都留意到呢個位
只係未試過佢講到距離8-10cm都收到錢
我又真係試過一次係隔20cm以上已經detect 左
唔知佢部咩機咁勁
真係淨係得一間舖試過一次
平時都係貼埋先得
我都未試過一向都貼住先感應到nfc
但既然咁特別case,老連咁遠都感應到,又覺得唔安全,直接關左nfc佢算啦
7pro 個nfc特別勁架
你下次試離遠慢慢隊埋去
隔好遠已經sense到 不過我經驗又無20cm咁誇張, 7-8cm左右啦
香港有無邊到賣7a mon 貼
跌崩左
頭先超市自助機

慢慢靠近,大約5cm

我4a
講起依樣 我都試過搭巴士拎住電話拍8達通既時候唔小心側身部機hi到隔離部信用卡機 feel到震已經即刻拎開但係已經收左錢 個下都幾無奈
結論係加返付款confirm 好過冇得加
我記得係當年因為好多啲and機都無指紋解鎖但係有nfc
所以先整到係unlock咗部機就可以拍卡俾錢 唔洗俾錢再打密碼多次
叫做保安同方便程度攞個平衡
結論係有咩事lock返機已經解決到
unlock完機又要confirm一樣會俾人屌
整返粒制比人揀要唔要double unlock
部6用左一兩年so far 仲係好好
如果8粒U仲係同7差唔多廢就skip了
有啲機係真係特別靈敏
我一舉起手佢就即刻收咗錢
係極度睇邊部卡機

我印象中M記自助付款機好似係最靈敏卡機之一
你可以試試
有冇人root 左reg到keeta?
4a x2
擺太高太低嘟到但會reject
咁多位師兄討論緊 Google Pay, 我又搭單問句

你哋呢個制係咪都係係香港就灰咗,係外國(如:日本)就著番?
既然成功引戰, 我又再屌多樣嘢先

pixel phone同pixel watch個 trust device都係戇鳩設計.

佢個原理同其他trust device一樣完全冇分別, 平時我屋企wi-fi冇鎖我覺得冇問題, 但當我出咗街之後, 只要帶住隻錶, 接近十五步範圍內我部電話都係保持住解鎖狀態, 再配合返上面隨時隨地碌你張卡嘅設計, 簡直係天衣無縫嘅被盜錢配合
唔係呀 我有呀
有著
我一部灰一部著

唔知咩原理
好似呢類unlock嘅話到俾錢會額外request auth先俾到?但冇實制試過 就好似用face unlock有時俾唔到
contactless default payment set左其他app?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞