(召集Lihkg Whovian)Doctor Who

994 回覆
14 Like 3 Dislike
仲有 夥伴太多 分薄好多劇情 條女係完全唔知做乜
所以搞到角色全部都無特色又唔吸引 除左Graham 佢演技都好好
8-10我覺得伏筆都唔錯 尤其講到doctor重生呢個樣原來有原因 5-7講到clara同doctor個時間交錯真係太痴線 好難比較
講返唔合理位 今季係多到影響觀感 amy‘s choice睇落都似係超展開 但全集完左之後角色之間個關係同感情都清晰左好多 係為做俾班角色之間嘅互動多過劇情 同時都係為左鋪個催淚嘅結局 加上唔算好唔合理 中段已經講出夢境主題
但係今季嘅antizone 第9集 真係屌出聲 最後5分鐘講個 Solitract 再整隻青蛙出黎當解釋左 肉蛾同拎燈條友完全係為拖時間而設 女巫個集又係 又入屋搵野 又整個皇帝角色出黎 點知最後只係好格硬咁帶過 最緊要係 doctor突然間識逃脫術
雖然下季我會照追 不過希望有返之前doctor嘅味道
仲有 夥伴太多 分薄好多劇情 條女係完全唔知做乜
所以搞到角色全部都無特色又唔吸引 除左Graham 佢演技都好好
8-10我覺得伏筆都唔錯 尤其講到doctor重生呢個樣原來有原因 5-7講到clara同doctor個時間交錯真係太痴線 好難比較
講返唔合理位 今季係多到影響觀感 amy‘s choice睇落都似係超展開 但全集完左之後角色之間個關係同感情都清晰左好多 係為做俾班角色之間嘅互動多過劇情 同時都係為左鋪個催淚嘅結局 加上唔算好唔合理 中段已經講出夢境主題
但係今季嘅antizone 第9集 真係屌出聲 最後5分鐘講個 Solitract 再整隻青蛙出黎當解釋左 肉蛾同拎燈條友完全係為拖時間而設 女巫個集又係 又入屋搵野 又整個皇帝角色出黎 點知最後只係好格硬咁帶過 最緊要係 doctor突然間識逃脫術
雖然下季我會照追 不過希望有返之前doctor嘅味道

啱呀, 嗰2個力架真心多餘, yaz冇戲份, ryan屎戲, J阿爺就夠

其實12叔個樣唔應該當伏筆啦 S4嗰陣都幾肯定冇諗過S8會搵peter capaldi做doctor, 只可以話SM醒目, 識攞返呢啲細位發大嚟講

其實amy's choice最唔合理係:
1. 11仔知道dream lord只可以喺夢境出現, 啫係一開波兩邊自殺已經可以搞掂
2. 唔似S7E1(11仔引amy中delak毒嚟救返佢同rory嘅婚姻), doctor留喺夢境根本冇諗過amy會覺醒
所以amy's choice最尾係好奇怪, 但人物感情搭救, 呢集同11仔登場嗰集係我S5最愛

antizone前段係幾好, 但無啦啦帶出隻青蛙來歷係on99咁, 完全冇交代過, 肉蛾又係冇L用嘅, 但呢集已經算係S11好睇嗰幾集, 你都冇話唔悲哀
有無人?
唔慣係ig 見到啲中國風police box,雖然係幾靚
準備重溫8-10
11真係狗也不屌
情願睇放屁星人都唔睇十三姨集集十萬個為甚麼
邊到追返好多網雖然有但係無christmas special
睇返12叔為咗clara, 爆seed威脅ME
"THE DOCTOR IS NO LONGER HERE, YOU ARE STUCK WITH ME!"
https://www.youtube.com/watch?v=0YKb7t29gEE

再睇返13E為咗搶高地阻止阿爺幫阿嫲報仇
好怕下一季都係咁差,其實個邊收視點,無大跌既怕佢唔肯改
放心 已經跌到仆街
據聞好似大改
其實jodie嘅doctor唔係差 係劇本累事
覺得用兩集一個單元最好,夠曬時間去鋪伏線同解謎,始終呢樣野都係吸引我地睇doctor既地方
Season9,10好睇嗎
已經冇動力睇
即係咁,你次次都分上下集係唔好
有時夾硬整Cliffhanger 好悶 或者條橋唔掂就要衰多集

但係好似11季咁吓吓一集搞掂又唔得
有幾集開頭好得但係唔夠時間去發掘劇情
變到虎頭蛇尾

所以一季有2-3個two-parter 就差唔多
個人覺得S9超高質
Heaven Sent完全由Capaldi 獨腳戲將佢嘅演技發揮到神級
Bootstrap paradox亦都寫得好好
Zygon 篇都好睇
係Sleep No More 最伏

S10都唔差
雖然睇到Moffat 江郎才盡 Bill又有啲惡頂
但係中後期都可圈可點
結局有雙Master carry 俾到Capaldi一個壯烈得嚟算圓滿嘅退場
仲有Nardole 全程放笑彈
多謝ching
S9係得眼屎人嗰集係伏, 其他都好精彩, 最大問題係clara睇落皮膚黑咗好多

missy, nardole同doctor把長髮carry成個S10咁滯, bill就史上最煩膠companion
S10最大嘅敗筆除咗係Bill本身之外, 係木乃伊嗰3集, 前段鋪到天花龍鳳, 心諗個故仔竟然要用到3集嚟講, 點知結尾
我開頭都覺, 但除此之外, 佢演繹起上嚟本身都係欠缺好outstanding個人特色
9叔: 成熟型阿叔
10仔: 青靚白淨口花花
11仔: 成個細路仔咁
12叔: 傲嬌阿爺
13E: 10仔表情+11仔性格+左膠+女人
如果唔係佢係女人, 佢應該變咗0個人特色
Bill算ok啦 點都有特色過11季嗰兩個
Monks three-parter 真係好可惜
Bill算ok啦 點都有特色過11季嗰兩個
Monks three-parter 真係好可惜

我個人嚟講係十分唔鍾意bill, 沙聲, 樣衰, 成日提自己les, 樣衰, 樣衰
不過都真係好過S11嗰2個力架
佢個特色就係佢個口音好local
完全唔再係所謂BBC English或者所謂嘅posh
睇返之前有個訪問話呢一季有好多美國人聽唔明
我唔exactly算鐘意佢太過energetic嘅性格
佢訪問度好似話係佢係專登有能量啲咁塑造doctor嘅角色
佢個特色就係佢個口音好local
完全唔再係所謂BBC English或者所謂嘅posh
睇返之前有個訪問話呢一季有好多美國人聽唔明

咁10仔搞gag嗰陣啲蘇佬口音都難聽明, 只不過講主要對白嗰陣突然會變返標準英文
真呀 技術上 David Tennant同 Peter Capaldi都將佢哋個Scottish accent隱藏得好好
我唔exactly算鐘意佢太過energetic嘅性格
佢訪問度好似話係佢係專登有能量啲咁塑造doctor嘅角色

主要係佢個樣顯老(我覺得睇落似9叔個年紀), 11仔咁做個個都好enjoy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞