(召集Lihkg Whovian)Doctor Who

994 回覆
14 Like 3 Dislike
好掛住以前播幾分鐘先出片頭
係咪已經無人睇
似假9
未試過咁唔期待個結局 只係希望呢季快啲完然後重頭上路 然後大家當發咗場夢咩都冇發生過
睇到結局個預告,doctor話i know that voice,嗰把聲聽落有啲似宋江 ,希望見到有舊人回歸
btw, last係chibnall寫, 如果結局都玩得爛佢真係好嘢
咁你睇第3集會嘔血
利申:嘔咗
成季唔計結局得第7集(快遞佬)同第8集(獵巫)係過癮+好睇, 第1集同第6集(yaz祖宗)叫不過不失, 其他真係食得屎
係幾似
雖然doctor who啲嘢成日話變就變到出嚟, 但係就咁用個外星傳送器整到screwdriver真係吹大咗啲, 我嗰陣以為係用住先, 之後tadris會變過支出嚟, 點知冇
十二叔嗰支靚好多,襯返Tardis
我鍾意11嗰支多啲, fing嗰陣有3條嘢伸出嚟 , 12叔第2
其實我係連追哂10季, 想知當年第9季冇咗支screwdriver轉咗screwsunglass多唔多人diu
11嗰支太大碌啦, 拎嚟扑人都得
9/10嗰支最有gadget feel
我又係今日見人人app出翻咁多集就煲
睇第一集睇到我好悶
幾時先可以回復david同matt個幾季個種好睇又感人嘅dw?
等chibnall下季regenerate做moffat
睇左咁耐doctor who
今季係唯一一季冇動力追/期特佢出新一集嘅一季
星期一晚dl咗新一集片同字幕, 到今日都仲懶得開嚟睇
Dl都廢事
我剩係睇左第一集
已經唔想追今季
睇到第三集一半就停左跳住睇成集
睇到轉左12th已經冇再追
唔睇12叔都睇missy啦 同埋第二季真係好精彩
Heaven Sent單拖成集
ROSA簡單係垃L圾, 前嗰幾頁已經講到唔想講

啱睇完第9集, 比想像中好喎, 劇情暴走得嚟又兜得返, 如果喺開頭多少少關於boss嘅伏筆會好啲, 好過中段先用對白交代咁爆出嚟
阿爺嗰幾幕真係超正 , 幾感動, 唔該下季寫走ryan同yaz, 呢2條友係完全多9餘, 冇佢哋係冇分別, 可能仲好咗, 我淨係睇13E同阿爺就夠鳥
第8季淨係J missy已經夠 仲有成日口裡說不嘅clara
雖然kill the moon係垃圾, 但係最後clara發老脾嗰幕真係幾心up, 去到東方列車尾段自己又頂唔住鋪癮
好多人話clara發癲掉哂tardis啲鎖匙係on9港女, 但好明顯嗰陣佢係傷心到痴咗線, 連自己做緊乜都唔知, 如果佢清醒就應該記得tardis係唔使鎖匙都開到門
同埋第8季又有doctor做臥底嘅劇情, 最鍾意睇doctor扮人類啲on9嘢

第9季moffat好似當咗係電影咁寫, 12集入面, 幾乎成季都係2集連續劇情嚟, 每個故事都成個半鐘(1-2集delak星, 3-4集水底喪屍, 5-6集維京港女, 7-8集zygon, 9集垃圾可以skip, 10-12混血秘密), 所以啲伏筆可以慢慢鋪, 雖然偶有延劇情, 但overall劇情係好豐富
最緊要有神作heaven sent
同埋好多人話hell bent寫得差, 可能bug位太多, 呢個我都同意嘅, 但我覺得好感動 一諗起結局doctor話只要佢見返clara, 佢一定認得 , 仲要自己彈埋clara theme
喺reddit成日見到啲人出PO話今季太政治正確, 然後下面就一大堆話「doctor who不嬲都玩政治正確你係咪第一日睇」云云
問題係你唔好過咗火吖嘛, 冇人話政治正確唔好, 人哋又唔係話要直接變極右, 只係想攞個平衡, 唔好俾PC搞到劇情變屎; 但今季真心左膠極點, team tardis要2男2女 x 2黒2白, 明顯嗰2個黑人係多9餘, rose老母同ricky都有用過佢哋, 又搞笑啲
ROSA嗰集賣左膠賣到個boss都on9埋, 成集煽情到想嘔, 得啲黑人J到出血, 我心諗你就算出個黃種人版, 我都唔會J得落囉, 因為個角色竟然唔係為而出, 而係為左膠而出
蜘蛛嗰集想串侵侵但心諗關你英國佬鬼事咩, 又想食埋人哋美國左膠嗰份呀?好啦最尾doctor仲要話唔好一槍射死啲蜘蛛, 好殘忍, 不如困住餓死佢算啦, 我當堂
原來鬼佬嘅左膠係去到呢個層次, 真係唔怪得啲人隔幾日就出PO diu doctor who政治正確
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞