(召集Lihkg Whovian)Doctor Who

994 回覆
14 Like 3 Dislike
Sogo個led wall賣緊個burberry廣告有Matt smith
好大個Matt smith

新年特輯得啖笑

Clara
搞成咁真係無咩動力睇下一季
淨係睇啊爺已經夠 13E真係麻麻
dalek出場嗰10分鐘幾好睇嘅, 但成集又俾ryan同佢老豆條線搞到就嚟瞓著
一嚟ryan老豆唔濕佢呢條線喺成季已經寫得好差, 煩膠得嚟冇感動位
二嚟ryan個演員根本做唔到嗰種俾老豆拋棄嘅感覺出嚟, 係完全冇
btw, yaz又做多集佈景板, 今集應該直接搵yaz做俾delak挾持嘅角色已經可以加大劇情張力, 原本chibnall已經控唔到3個companion, 仲要加多幾個劇情NPC, on99, 仲要成集都冇新年氣氛
以前睇DW, 見到主要NPC死係會覺得 或者 , 今季只係 或者
我唔會攞神作the christmas carol同今集比, 但佢好似連the widow and the wardrobe都打唔贏
今季淨係可以J啲NPC
13E真係俾人搶哂戲, 一嚟13E個氣勢唔夠, 二嚟阿爺太突出, 今季叫doctor o'brian算啦:阿爺=1st doctor, ryan=susan, yaz/13E=2個老師, 想搞到classic第1季咁但啲人設錯哂

我覺得女doctor應該搵個好似Bonham Carter呢種痴線女人先好睇
斷斷續續係呢一年內開始睇,由9>12
10同11真係好深刻,i don't want to go
但而家睇到2014個聖誕搵唔到,有冇人可以share
冇睇13
點解d review插哂水咁低分
故事:
1. 9成故事虎頭蛇尾
2. 政治正確要素過多
3. ryan父子線又多餘又煩膠
4. 最終boss太廢, 結局完全0震憾

角色:
1. 3個companion有2個隱形(ryan/yaz)
2. 13E啲戲唔夠搶, 阿爺正常發揮已經搶哂FO
3. 13E道德觀矯枉過正, 冇哂以前doctor啲黑暗面
4. 除咗阿爺, 冇任何角色有成長(ryan夾硬用對白成長唔計)

其他:
1. 配樂唔講以為冇
2. tardis戲份極少, 而且太暗(個人鍾意11,12嗰啲又大又光嘅tardis)
3. 冇乜過去doctor嘅reference/彩蛋
4. 冇咗christmas special

優點:
1. 運鏡靚咗
2. 好多靚外景
呢季邊個寫
係咪轉左show runner
我想話佢轉女doctor冇所謂
唔好小題大作囉

仲有女doctor一早有
佢個名係Clara
係咪轉左show runner
我想話佢轉女doctor冇所謂
唔好小題大作囉

仲有女doctor一早有
佢個名係Clara

轉咗Chris Chibnall
我本來都好期待女doctor, 諗住有啲新鮮感, 但事實clara都比佢更似doctor
唔係性別問題, 亦唔係13E冇料, 但真係差咁啲
CLARA 點同 13E比啊
睇你比乜
除左冇sonic screwdriver之後我諗到有可以比喎
唔記得有呢幕添 返去重睇先
hi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞