(召集Lihkg Whovian)Doctor Who

994 回覆
14 Like 3 Dislike
no eye see
啱啱先睇番twice upon a time, 喺咩代表Clara 都會俾人送番去the moment ?
Chibnall真係夠哂反傳統
the moment唔係指time war件武器咩, 利申我冇翻睇twice upon a time
本身Clara已經死咗, 我諗當時已經俾人extract咗記憶, 同之後doctor再喺gallifrey extract佢本體係冇衝突
btw, 真心唔鍾意doctor會記得返clara嗰段 , 我會覺得佢見到clara嘅記憶, 但只係認得佢係嗰間美式餐廳嘅水吧妹, 然後一臉茫然咁, 個感覺浪漫啲
wa diu, 諗住收工返去睇第5集, 屎忽痕兜咗轉reddit, 見啲人好似已經diu chibnall diu到心淡, 睇嚟就可以唔使抱任何期望睇
我表達得唔清楚,我係指the moment when she die.
因為個外星生物(見證人?)話唔會俾人逃離佢地要死嘅命運咁上下,之後又Save底哂佢地嘅記憶咁。
個刻佢可以化身做Clara,我諗係因為佢地已見過Clara?

唔記得Clara 真係會好hurt, 當係臨別秋波嘅禮物都可以接受嘅。
”Doctor, I let you go”
我諗個"實際"時序係咁:
1. clara準備死(s9e10)
2. doctor入咗懺悔輪 + 外星人喺clara死前嗰刻攞記憶(s9e10-e11之間)
3. clara同me玩完一輪之後返翻clara死嗰一刻俾時間復完(after s9e12)
4. doctor見返外星人攞嘅clara記憶 (twice upon a time)
5. 喺好耐之後嘅未來, doctor喺gallifrey extract clara本體(s9e12)

btw, 我覺得佢忘記clara係一種缺憾美
"Look how far I went, for fear of losing you. This has to stop. One of us has to go."
"I went too far. I broke all my own rules. I became the Hybrid. This is right. I accept it."
屌搵個唔識寫 Sci Fi 嘅寫DW
好彩之後連續四集都係其他人寫
點解可以寫到咁撚悶
其實13姨係咪次次用枝sonic都要畫個大圈,好幾次用個陣都係咁
畫個半圓向下揮
係, 第2集拉力賽嗰陣好明顯, 見佢開門(冇追兵)係隔開2,3個人位, 企定個人, 收後枝sonic再向前畫半圈,有時撳掣嗰下會拎少少側面+乸埋五官
C朗射罰球都冇佢咁多動作

btw, 上網見人話13E check枝sonic嗰陣好似check驗孕棒咁
我覺得第5集比起前面嚟講終於好返啲喎

+ 戲情似返sci-fi, 比較天馬行空
+ 多支線但控制得到
+ 終於有個合理嘅埋尾 , 而且前面有少少伏筆
+ android/家姐/細佬個衝突唔錯但可以深入多少少
+ 阿爺膠力依然充足
+ doctor終於唔使成日痴住companion

- 3次唔覆自爆設定極之on9, 直接話故障回覆唔到所以基地忍痛令佢自爆/隻怪唔覺意觸發咗自爆sys仲合理好多囉
- 解釋反物質段戲長到on9, 反正都係9up唔該唔好企定定好似上堂咁, 應該一路推劇情一路解釋
- yaz全透明, 吳卓羲半透明
- 一啲都唔解釋咩叫pilot's heart, 求其話心藏問題都好吖, 完全唔知家姐有乜事
轉做女doctor都接受到 但係硬係覺得左膠味道太濃 冇乜興趣睇 未試過睇到想熄左佢 之前再悶都會飛住睇
明顯過咗火
android個角色已經唔多立體, 但係都好過yaz
ryan本來都係可有可冇咁, 當佢唔存在就算, 但係成9日講佢老豆同衝出嚟7嚟搶fo
本來下集好似講中東人(應該又係瘋狂左膠嘢), yaz應該多返啲戲份, 但諗起蜘蛛嗰集出哂佢成家人yaz都仲係透明人咁
下集係Yaz嘅阿爺阿嫲
原過唔係Chibnall寫
你啱呀, 頭10季個配樂真係冇做 , 今季開始轉咗人
仲衰過ricky同jackie, 佢兩個戲份少但係出親都好搶
玩3 companion好心學下11仔嗰幾季啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞