(召集Lihkg Whovian)Doctor Who

994 回覆
14 Like 3 Dislike
鬥智嗰part係幾好, 但其實佢直接用傳送器傳走rosa/ MLK就得, 呢個斑駁位太大, 因為佢對doctor用過傳送器, 證明係唔會受晶片影響; 其次佢動機不明, 完全唔知點解佢會咁做, 你話master會咁做就正常, 因為佢係痴線嘅

其次佢應該將個重點放喺還原歷史意義, 而唔係還原每一個細節; rosa讓坐唔係重點, 佢以自身嚟反抗令到人民覺醒, 其後MLK食住上先係重點, 佢大可以寫到doctor gang盡哂力但係讓座事件係fail咗, 但係佢哋嘅介入令到另一件歧視事件發生咗, rosa一樣俾人拉觸發到人民反抗, 出到嚟個感覺一定好過依家咁, 佢依家只係不停強調佢要上巴士+白人滿坐, 但係time will heal itself.

首歌我覺得係fail咗, 太dramatic搞到我出咗戲 , 個氣氛推到有啲怪

阿爺如果自己食咗個司機位肯定好睇過依家, 阿嫲第一次見佢已經叫佢唔好學個司機, 但結果佢要扮個司機嚟觸發呢件事, 佢要為咗黑人平等嚟做一次佢最唔想做嘅嘢, 呢啲掙扎位先好睇, 而唔係扮乘客坐滿架車就當幫咗手
仲有yaz冇理由可以同白人坐埋一齊啦
當時連比佢哋再白啲嘅原住民都俾人歧視, 佢嗰啲中東膚色已經=黑人
巴士只係分white同colored, 係非白即黑, 而唔係非黑即白

今集再一次證明咗yaz真係多9餘嘅角色, 呢啲主題下面黑人有ryan, 白人有阿爺, 諗計有doctor, yaz又係做埋啲19嘢, 好心ryan讓個位俾yaz啦
我覺得係呢單野太緊要or敏感所以制作方唔敢亂搞

只係可以話doctor 班人背後做野
可能都暗示左少少rosa 係見到/見過黑人主角先下定決心反抗

不過呢樣野佢地都應該唔敢明示,以免改左Rosa嘅行動動機
咁就好心唔好搵呢個主題, 又要攞左膠掌聲又要畏首畏尾
惡搞返其他歷史人物故事輕鬆下咪算
因為佢個目標唔係惡搞而係還原

好快咁Google 左網上啲評論
好似fans唔鍾意 (因為同佢地睇開嘅唔同)
一般觀眾就覺得唔差 (真係學到野,唔係“太悶“)
一集我都覺得仲ok,再黎多集就

主線方面都叫交代左少少人物關係
如果個奸角之後仲有機會出場就會再完整啲
我嘅意思係既然還原歷史要做到咁綁手綁腳, 咁不如玩返惡搞歷史, 有目標係好, 但出嚟嘅結果大家都有眼睇
其實龐貝同呢集都好似, 但係龐貝搵到個重點, 就係火山滅城, 個火山係咪天然爆唔重要, 啲人係咪死哂都唔重要, 而且又做到嗰種掙扎(引爆火山+救12叔一家), 仲唔覺意發明埋volcano呢個字, 好自然咁將一次冒險融入歷史
依家有龐貝珠玉在前, 佢玩同類橋段冇超越到都算, 仲要有倒退

黑人話題睇到reddit啲人字裡行間都覺得太多, 其實你睇bill同martha分別個受歡迎程度就知, 係過度hardsell嘅問題
我覺得係呢單野太緊要or敏感所以制作方唔敢亂搞

只係可以話doctor 班人背後做野
可能都暗示左少少rosa 係見到/見過黑人主角先下定決心反抗

不過呢樣野佢地都應該唔敢明示,以免改左Rosa嘅行動動機
咁就好心唔好搵呢個主題, 又要攞左膠掌聲又要畏首畏尾
惡搞返其他歷史人物故事輕鬆下咪算
因為佢個目標唔係惡搞而係還原

好快咁Google 左網上啲評論
好似fans唔鍾意 (因為同佢地睇開嘅唔同)
一般觀眾就覺得唔差 (真係學到野,唔係“太悶“)
一集我都覺得仲ok,再黎多集就

主線方面都叫交代左少少人物關係
如果個奸角之後仲有機會出場就會再完整啲

doctor明知奸角喺暴風監獄出嚟都唔提下宋江
https://www.youtube.com/watch?v=4mfddueg8os&t=0s

之前都係doctor做邀請嗰個: Will you come with me?
就算9叔一開始俾rose拒絕都返轉頭R多次
依家變咗女人之後真係成個人都扭扭擰擰
虎頭蛇尾
下集繼續Chibnall寫 要有心理準備悶多一個星期
啱睇完, 所見略同
以前賣角色魅力, 故仔有bug, 埋尾急都冇乜問題, 因為doctor總係可以好型咁解決件事, 睇完好爽
依家佢好似想故事行頭, 犠牲角色魅力, 但係當故事唔得嗰陣就好似今集咁

btw, 個boss睇到我好出戲, 唔知係咪有咩英國嘅reference, 但係佢啲表情動作好怪, 唔知想點
串緊侵侵
暫時除咗第一集結尾算ok之外次次都零高潮完場
reddit都好多人屌緊 攞翻 Power of Three 出嚟話佢唔識收尾
Reddit條友講得岩
“Chibnall mate you gotta work on those endings”
好鐘意13th但d劇情真係差少少
我最期待James I希望唔好又衰收尾
可能我唔熟侵仔啲表情
第1集嗰陣覺得ok咁啦, 都預咗, 但估唔到已經係最好嗰集
佢依家集集都俾人鞭, 第2集衰過kill the moon , 第3集衰過love and moster
記得有個theory講過
九叔被Rose拒絕之前其實自己遊咗好多年
太寂寞所以返去問多次
我諗都係
同埋話啲人話九叔啲情節同處理手法比之後嗰幾代都暴力啲, 即使未有war doctor嘅設定, 九叔應該都係time war中間/埋尾嗰陣轉生出嚟, 仲keep住啲warrior心態, 冇乜心情搵女, 到開始放低咗又開始R囡囡上船
For god sake go and save Amy
There has been another way. Use the Tardis, use something. Save her, yes, but for god sake be sensible!
用Tardis去當年嘅New Jersey再搭車入NYC
S11E3入面成班人去到195x年嘅美國都唔順便去搵佢兩公婆啦 佢哋嗰陣最多咪40幾歲
有BGM
Question: Am I a good man
Gang doctor: Who is she
Doctor: my mother in law
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞