(召集Lihkg Whovian)Doctor Who

994 回覆
14 Like 3 Dislike
第4集同意嘅係垃圾, 敗筆係串侵仔但係唔好笑, 想困死蜘蛛扮有良心, 結局太求其, 無視咗yaz屋企隔離隻蜘蛛
第5集劇情上有趣返小小, 同埋doctor終於肯用返啲痴線方法解決問題, 呢集我覺得唔垃圾得哂嘅
今季最大問題係Chibnall唔肯出舊人/怪物
又無2-parter
搞到一個鐘頭內要介紹怪物,推進劇情同發展人物性格
到最後無一樣做得好
速遞佬嗰集先有頂fiz吊下癮 仲要嗰集唔係chibnall寫
睇完第二集, Ryan呢個角色真係好廢, 存在感又低, 演員都好似冇乜演技, 應該係史上最垃圾companion
同埋好唔鍾意新Tardis, 成個蜂巢咁
Yaz都叫正面啲,Ryan條撚屌擒梯都要叫下春真係頂唔順
睇埋落去你就會對ryan改觀

佢係垃圾都不如,yaz就係垃圾lv,睇阿爺擔大旗好過,搞笑得嚟又好戲,今季係得阿爺成功塑造到人物性格(第9集 ),甚至仲好過doctor
起下chibnall底發現第七季佢寫嗰兩集都係垃圾嚟
但套broadchurch 又好好睇
恐龍嗰集正正常常啦, 冇乜驚喜但都唔出色; power of three就係佢典型嘅作品啦, 虎頭老鼠尾, 吹到大一大, 嗰陣仲諗住「嘩, 個發展睇落好正, 咁嘅劇情起碼都要玩2集先交待得哂」, 點知最尾幾分鐘嚟個反高潮
但都冇可否認第5季蜥蝪人嗰2集又寫得幾好嘅, 睇得好緊張, 結局爆得嚟又合理, 完全唔似佢嘅作品
大家好我返來喇

最新一集隻青蛙幾搞鬼

唔知幾時收返the timeless child嘅伏筆呢
第3集睇左3分1冇睇 宜家已經連download既意欲都冇
咁就完一季
屌你老母啲劇情接近愛回家級數
起碼今季冇
又一集power of three呀頂佢chibnall, 完全係捉到鹿唔識脫角, 明明劇情好緊湊, 用個recover緊記憶嘅船長嚟交代劇情係好正嘅做法, 一啲一啲透露返個背景而唔突兀, 但係當我睇到好緊張嗰陣唔覺意郁到個mouse, 見到條time bar得返15分鐘都唔夠就心知不妙

1. tim shaw第1集佢出cheat想做大佬已經證明佢只係貪戀權力, 而唔係為咗榮耀而戰, 當一個咁嘅性格嘅人知道自己戰力不足嘅時候, 佢一定係保住命仔為先, 而唔係喺吊住條命嘅狀態仲出山, 仲要俾人射一腳就瞓低, 完全係為造就阿爺大愛劇情夾硬屈呢幕出嚟, 大佬你作為終極boss真係人唔笑狗都吠

2. 阿爺明明全程都殺紅咗眼, 但係大愛mode話嚟就嚟, 你俾啲grace回憶佢, 等佢自己「慢慢」覺醒都叫好啲, 一個鏡頭話落唔到手就唔開槍, 前面明明忍住道氣同doctor嘈嗰陣仲好型

3. doctor嬲阿爺仲多過tim shaw, chinball係咪覺得左膠對白仲緊要過劇情合理性? 君不見9叔對好立克完全唔留情面; 10仔喺火星以為自己係the last timelord好威威搞到個阿婆自殺; 11仔喺demons run為咗amy搵人大開殺戒, 12叔由clara決定月球生死, 喺東方列車靠住不停有人死嚟破解木乃伊, 甚至為咗clara殺timelord一條命.,本身doctor自己存在住好大嘅黑暗面, 而呢種黑暗面喺推劇情/做爆點嚟講係好好用(性格夠立體), 幾代doctor都話自己任何時候都要做好難嘅決定, 好多時候係揀少人死嗰邊. 好啦13E完全係聖人嚟嘅, 耶穌咁嘅款, 明明一開頭話個星球會令人嘅性格推向極端(黑化), 仲要有幕doctor要除咗個平衡器, 已經好期待doctor會黑化變返full doctor, 點知chibnall話violent no good no good, 頭痛咗一下就算, 完全冇掙扎, 正氣到以為睇緊ETV

4. yaz同ryan垃圾角色唔想再講
5. rosa個boss冇出現, 啫係唔係今季伏筆, 嗰集又再廢多一成

結論:power of three好睇啲, 因為amy好J過yaz, rory同佢老豆搞笑過ryan同阿爺, 11仔任何時候都好過13E
希望新一季2020年唔好好似今季咁垃圾
至少比返啲追doctor who嘅動力我
新一季好似話係19年秋天?
我上網睇話2020 秋天
原來delay咗, 我記得上個月係話19年秋, 依家變咗20年頭

依幕正經唔到
我淨係諗到佢兩個都係光頭
我嗰陣都奇怪amy啲頭髮做咩貼服咗咁多
不過嗰集唔計11仔regenerate, clara嗰幾幕已經夠sad, 去到amy已經冇感覺

第1次俾doctor fake走

第2次俾doctor fake走

望住doctor準備regenerate
clara係呢個系列真係好出色
雖然有好多人黑佢妹仔大過主人
但係佢真係做得好好
本身12叔個設定係難相處嘅阿伯, 個樣又惡又有氣勢, 佢就係要個可以壓得住佢嘅companion, 所以我唔覺得佢妹仔大過主人, 反而好似ME咁講, missy搵著clara配doctor簡直係天作之合, 就係要2個都難相處嘅人嚟同對方kun過

你睇下clara對住11仔幾咁小鳥依人就知clara對住12叔反而咁大支嘢唔係冇原因, 同埋佢本身救咗doctor咁多次, 串啲都好應該

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞